Haïti vraagt betere hulp Foster Parents

Vertegenwoordigers van de Haïtiaanse sloppenwijk Cité Soleil eisen betere hulp van de Nederlandse afdeling van Foster Parents Plan. Volgens de Haïtianen voert de organisatie geen overleg met de lokale bevolking en blijft de hulp achter bij beloftes.

Volgens de Utrechtse advocaat B. Tomlow, die namens de Haïtianen optreedt, heeft Foster Parents Plan de afgelopen 25 jaar tussen de 40 en de 70 miljoen gulden in de sloppenwijk (250.000 inwoners) gestoken. Weggegooid geld, oordeelt Tomlow, die de wijk op verzoek van de bewoners bezocht. ,,In de wijk is nauwelijks resultaat te zien. Foster Parents Plan steekt geen geld in additionele hulp, maar in projecten waar niemand iets aan heeft.''

Tomlow zag bijvoorbeeld een leegstaand marktgebouw en latrines die niet gebruikt worden, gefinancierd door Foster Parents Plan. ,,Dat marktgebouw had de grootte van een kathedraal, maar werd nergens voor gebruikt. Foster Parents Plan voert geen overleg met de bevolking, maar beslist vanuit een ivoren toren waar geld in gestoken wordt.''

Volgens Foster Parents Plan komt 88 procent van de donaties rechtstreeks ten goede aan de door donateuren geadopteerde kinderen, maar Tomlow heeft er weinig van gemerkt. ,,De organisatie is vooral goed in pr, er is echter geen enkele controle op de uitvoering van projecten.''

Morgen heeft Tomlow een gesprek met Foster Parents Plan, dat nog niet inhoudelijk op de zaak wil reageren. Als dit gesprek niets oplevert, stapt Tomlow namens de Haïtianen naar de rechter. ,,De Haïtianen zijn behoorlijk agressief. Foster Parents had de mensen goed onderwijs en goede medische zorg beloofd, geen nutteloos marktplein.''

Eind vorig jaar beschuldigde de werkgroep Fosterparents uit het Gelderse Gendt de stichting ervan geld te innen voor niet-bestaande kinderen. Foster Parents Plan ontkende dit, maar zegde wel toe meer openheid te verschaffen over de werkmethode van de stichting. Een Commissie van Beroep, onder leiding van oud-minister K. van Dijk, neemt sindsdien klachten van donateurs in behandeling.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) besloot in januari Foster Parents Plan te erkennen als medefinancieringsorganisatie (MFO). Samen met vier andere organisaties heeft de hulporganisatie daarom recht op tientallen miljoenen guldens subsidie. Ongeveer 350.000 Foster Parents-kinderen hebben Nederlandse donateurs.

Novib, Cordaid, Hivos en ICCO, de bestaande MFO's, hebben veel kritiek op het besluit van Herfkens, omdat Foster Parents volgens hen niet of nauwelijks samenwerkt met plaatselijke organisaties en overheden. In plaats daarvan zou Foster Parents Plan te veel uitgaan van een eigen uitvoeringsapparaat.