`Haastwerk bij beursfusie schaadt positie Londen'

Britse Conservatieve politici blijven zich verzetten tegen de aangekondigde fusie van de beurzen van Londen en Frankfurt tot International Exchanges (iX). Ze zeggen gesteund te worden in de City en het Britse bedrijfsleven.

Michael Portillo, schaduwminister van Financiën, zei dat de huidige opzet van de beursfusie de positie van Londen als financieel centrum van wereldformaat schaadt. En Lord Norman Lamont, Tory-minister van Financiën van 1990 tot 1993, noemt de plannen vandaag ,,haastwerk''.

Portillo eist dat de Brits-Duitse combine op drie punten duidelijkheid verschaft. Ten eerste moet de iX uitleggen wat er gebeurt met de zogeheten stamp duty, de leges op aandelentransacties, die in Londen hoger is dan elders in Europa. Als dat zo blijft wijkt een deel van dat Londense handel uit naar het continent, aldus Portillo. Ten tweede opereert de iX volgens de huidige plannen volgens twee systemen van financiële wet- en regelgeving met onduidelijke gevolgen. En ten derde zou het ,,onnodig en fout'' zijn om alle aandelen in euro's te noteren en verhandelen, aldus Portillo, die eiste dat de iX de tegenstrijdige verklaringen daarover snel opheldert.

Lamont noemt de consolidatie van de beurzen op zichzelf ,,mogelijk zinvol''. Maar de huidige plannen wekken ,,de indruk inderhaast in elkaar te zijn geknutseld in een reactie op technische mankementen en op de bedreiging van de [Amerikaanse technologie-beurs] Nasdaq'', aldus Lamont vandaag in een artikel voor de Financial Times. Volgens hem heeft de geplande verdeling – Frankfurt de snelgroeiende hightech-fondsen en Londen de blue chips – mogelijk ongewilde gevolgen voor Londen. Zo kunnen de grote ondernemingen bezwaar maken tegen de huidige strenge Britse regelgeving. Bovendien is er geen garantie dat de kleine groeiers van vandaag naar Londen komen als ze eenmaal volwassen zijn, aldus Lamont. Ook vindt hij invoering van het Duitse handelssysteem Xetra onnodig en te duur.