H. Clinton: Elgin Marbles terug

Hillary Clinton heeft gisteren gepleit voor teruggave van de Elgin Marbles, in bezit van het British Museum in Londen, aan Athene. Zij deed haar oproep via een videotape die vertoond werd op een internationale conferentie in Athene, waar classici zich buigen over behoud van het Griekse erfgoed.

De bewering van de daar aanwezige Nijmeegse hoogleraar Anton van Hoof dat de Britten eigenlijk bedankt moeten worden voor het conserveren van de Elgin Marbles, veroorzaakte verhitte discussies. ,,Vanuit Londen hebben de beelden veel meer impact op de Europese cultuur gebracht dan ze vanuit Athene konden hebben'', aldus Van Hoof gisteren.

Al zestien jaar spant Griekenland zich in om de 2.500 jaar oude friezen van het Parthenon, die de Britse diplomaat Thomas Bruce in het begin van de 19de eeuw heeft gekocht in Athene te huisvesten.