Fortis in trek, UPC en Baan uit de gratie

De technologie-, media- en telecomsector lag vanmorgen zwaar onder vuur op het Damrak. Kabelaar UPC en softwarebedrijf Baan moesten inleveren. Bankverzekeraar Fortis daarentegen was in trek.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis maakte vanmorgen de resultaten over het eerste kwartaal bekend en overtrof alle verwachtingen. De financiële dienstverlener behaalde in de eerste drie maanden een nettowinst van 851 miljoen euro, een stijging van liefst 86 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde enthousiast op de cijfers. Beleggers beloonden het aandeel Fortis met een winst van bijna 3 procent op een koers van 30,37 euro.

Bankverzekeraar ING liftte mee op het succes van Fortis. Het aandeel dikte ruim 1 procent aan op een koers van 64,27 euro. ING komt morgen eveneens met de cijfers over het eerste kwartaal en analisten rekenen op goede resultaten. Dat gaf het aandeel vanmorgen vast een duwtje in de rug. De overige financiële waarden wisten niet te profiteren. Aegon verloor 1,5 procent op 81,40 en het aandeel ABN kalfde 0,13 procent af op een koers van 22,35 euro.

Ahold wist zich ook te scharen bij het selecte groepje winnaars op Beursplein 5. Het detailhandelsconcern mocht 1,8 procent bijschrijven op een koers van 29,90 euro. Ahold maakte vanmorgen bekend dit jaar enkele overnames in Spanje te willen doen. Het concern wilde nog niet ingaan op de geruchten over een acquisitie van het Spaanse Supermercados Alcosto.

De meeste fondsen in de technologie-, media- en telecomsector (TMT) verging het aanzienlijk minder goed. In navolging van de diepe val van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq moesten ook de TMT's op het Damrak flink inleveren. Vooral het Midkapfonds CMG had het zwaar te verduren. De automatiseerder verloor bijna 9 procent op een koers van 51,75.

Kabelaar UPC moest bijna 3 procent inleveren op 20,62 euro. Ook het geplaagde Baan bevond zich weer in het verdomhoekje. Het softwarefonds slonk 1,5 procent op 1,33 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography en staalproducent Corus moesten eveneens flink door de knieën. Het aandeel ASML kalfde 3,65 procent af, Corus moest genoegen nemen met een verlies van ruim 5 procent.

Een opvallende rol was weggelegd voor Getronics. De automatiseerder boekte een winst van bijna 1 procent op 17,25 euro. ,,Er was geen nieuws en het aandeel heeft de laatste tijd veel verloren. Het lijkt erop dat beleggers de koers gewoon te laag vinden'', aldus een handelaar. KPN was vanmorgen uit de gratie bij beleggers. De telecomreus maakte bekend een groot belang in het Ierse Eircom te willen verkopen. Het aandeel KPN verloor 1,8 procent op 82,50 euro.

De AEX-index opende vanmorgen lager en noteerde rond de middag een verlies van 1,15 procent op 637 punten.