Epigoon van Adam Sandler

De Amerikaanse komiek Rob Schneider rekent onder meer Monthy Python, Gene Wilder en Peter Sellers tot zijn grote voorbeelden. Daarvan is niets te merken in de eerste film waarin hij de hoofdrol speelt en die hij tevens heeft geschreven. De flauwe grappen in Deuce Bigalow: Male Gigolo roepen alleen Adam Sandler in herinnering. Ik zou behalve Sandler nog wel een paar namen willen noemen, maar dat gaat niet. Zelfs de Jim Carrey van Ace Ventura: Pet Detective, waarnaar de titel van Schneiders film verwijst, is voor Schneider een onbereikbaar ideaal, om van de Jim Carrey van Dumb and Dumber, een meesterwerk in het platte poepgenre, maar te zwijgen. Sandler is wel een voorbeeld dat Schneider van dichtbij kent. Hij speelde bijrollen in Sandlers onverklaarbare successen Big Daddy en The Waterboy.

Schneider is in Deuce Bigalow een aquariumschoonmaker, een beroep dat voor hem een grote sprong voorwaarts is. Zijn vader maakt toiletten schoon. De film begint als Deuce op de zieke vis van een gigolo moet passen. Al snel nadat Deuce op het grote bed een gebruikt condoom heeft gevonden, slaagt hij erin het huis van deze Antoine in een ravage te veranderen. Om het weer op te knappen, heeft hij snel veel geld nodig. Deuce besluit daarom ook zijn geluk als `man-whore' te beproeven. Deuce heeft succes. Hij begrijpt dat dikke, lange en eenbenige vrouwen aan seks eigenlijk geen behoefte hebben. Liever spelen ze trivial pursuit of laten ze hun voeten masseren.

Niet alle ellende van Deuce Bigalow is de schuld van Schneider. De paar aardige grappen die hij bedacht worden door debuterend regisseur Mike Mitchells gebrek aan timing om zeep geholpen. Om een meisje met het syndroom van Tourette dat door Deuce mee wordt genomen naar een sportwedstrijd omdat haar lukrake vloeken dan opeens gewoon lijken, had ik in een andere film misschien kunnen lachen. Misschien.

Deuce Bigalow: Male Gigolo. Regie: Mike Mitchell. Met: Rob Schneider, Eddie Griffin, William Forsythe. In: 60 theaters.

    • Bianca Stigter