Een miljoen voor wie dit overleeft

Mensen die horrorfilms snel te eng vinden, kunnen met een gerust hart naar House on Haunted Hill gaan. Het is een film die er geen een keer in slaagt je bang te maken; het is alsof je op de kermis door een spookhuis loopt en het personeel vergeten is het licht uit te doen. De film speelt zich af in een verlaten gekkenhuis op de top van een klif in Los Angeles. In dit huis geeft de rijke excentriek Steven Price een partijtje voor zijn vrouw. De vijf gasten krijgen allemaal een miljoen dollar als ze levend de ochtend halen. Eerst krijgen ze te maken met door Price bedachte stunts, maar na verloop van tijd gaat het huis zelf spoken. Extra ingewikkeld wordt het doordat Price en zijn vrouw het feestje gebruiken om elkaar uit de weg te ruimen. Het kan je niet schelen wie dat lukt. Ook wie van de vijf gasten levend uit het huis te voorschijn komt, is een vraag waarop je het antwoord wel schuldig wilt blijven. De acteurs, onder wie Geoffrey Rush en Famke Janssen, laten zich gedwee in de verschillende kamers, zolders en kelders van het decor neerzetten, dat volgens ontwerper David Klassen is opgetrokken in de stijl van Albert Speer, `de beruchte architect van het Derde Rijk'. Die opmerking zorgt voor meer kippenvel dan het huis zelf.

House On Haunted Hill is een remake van de gelijknamige camp classic van William Castle uit 1958. De vijf gasten streden toen om 10.000 dollar. Behalve het prijzengeld is ook het aantal special effects in de nieuwe versie verhoogd. Spanning en leuke slechte smaak zijn in de jaren vijftig achter gebleven.

House On Haunted Hill. Regie: William Malone. Met: Geoffrey Rush, Famke Janssen Bridgette Wilson, Taye Diggs, Peter Gallagher, Ali Larter, Chris Kattan. In: 30 theaters.

    • Bianca Stigter