Duitsers klaar voor fusie beurzen

Wat de Duitsers betreft staat niets een fusie tussen de effectenbeurzen in Frankfurt en Londen meer in de weg. Gisteren gaf de raad van toezicht van de Duitse beurs haar toestemming aan de fusie tot iX, die begin mei bekend werd gemaakt. Rolf Breuer, topman van Deutsche Bank en voorzitter van de raad van toezicht bij de beurs in Frankfurt, zei dat de zeventien leden met de fusie hadden ingestemd. Er waren vier onthoudingen, niemand stemde tegen.

De fusie kan alleen nog mislukken door de aandeelhouders, zei Werner Seifert, de voorzitter van de Duitse beurs die ook voorzitter wordt van de nieuwe beurs. De aandeelhoudersvergadering is in september gepland. In de tussenperiode is er volgens Seifert nog genoeg tijd voor de fusie te werven. Seifert zei ook dat hij het ministerie van Economische Zaken in Hessen, de deelstaat waarin Frankfurt gelegen is, heeft verzekerd dat de Neuer Markt in Frankfurt blijft. Deze nieuwe markt voor jonge technologiefondsen is de afgelopen jaren stormachtig gegroeid. Zowel de beurs in Londen als die in Frankfurt waren overeengekomen dat de Neuer Markt in Frankfurt zou blijven. Ook zal de nieuwe gefuseerde beurs het Duitse elektronische handelssysteem overnemen, dat tot het beste van Europa wordt gerekend. Londen krijgt de handel in de blue chips, de grote, traditionele beursfondsen.

De afgelopen weken was zowel in Londen als Frankfurt onrust ontstaan over plannen. In Groot-Brittannië had vooral de voorzitter van de Britse werkgeversorganisatie George Cox scherpe kritiek geuit. Hij sprak van een verkapte overname van Londen door Frankfurt. ,,De voorgestelde overname van de London Stock Exchange, want daarop komt het feitelijk neer, door de Deutsche Börse heeft ernstige gevolgen voor de rol van Londen'', schreef Cox in een brief aan de Britse zakenkrant Financial Times. ,,Van mijnheer Seifert kon nauwelijks worden verwacht dat hij de Britse belangen als belangrijkste taak beschouwt'', meende Cox. Hij stelde dat de fusie vooral door een kleine groep van ,,machtige beursleden is doorgedrukt, die allemaal Amerikaans blijken te zijn''. De brief was niet alleen een sneer naar Frankfurt, maar vooral ook naar de Londense beurs, waar de grote Amerikaanse banken een zware stem hebben.

Als reactie op de scepsis in Londen gingen ook in Duitse bankkringen stemmen op de fusie af te blazen als deze op een ,,overname van Frankfurt'' zou neerkomen. Vorige week liet Seifert zelf doorschemeren dat de fusie nog kon mislukken. Met de goedkeuring van de toezichthouders, heeft het Duitse beursbestuur de wens te fuseren nog eens onderstreept.

De Duitse en Britse beurs krijgen mogelijk concurrentie van een `Europese beurs' van de Zwitserse effectenbeurs en het Britse electronische handelssysteem Tradepoint. Volgens de Wall Street Journal onderhandelen de Zwitsers met Tradepoint over een geïntegreerd systeem voor de handel in de grote Europese fondsen.

    • Michèle de Waard