Bill Gates doneert half miljard aan Cambridge

Microsoft-oprichter Bill Gates begint aan de Britse universiteitsstad Cambridge een studiebeursprogramma ter waarde van 130 miljoen pond (480 miljoen gulden). Het programma financiert permanent 230 beurzen voor slimme studenten van alle nationaliteiten met een voorkeur voor wis- en natuurkunde en computerwetenschappen.

Gates heeft eerder het Europese onderzoekslaboratorium van Microsoft in Cambridge gevestigd. De universiteitsstad heeft sinds een paar jaar grote aantrekkingskracht op hightech-ondernemingen.

Gates' beurzen zullen een geduchte concurrent worden van de Rhodes Scholarships, de internationale beurzen van de andere Britse elite-universiteit Oxford. Dat prestigieuze fonds heeft meer dan een half miljard gulden in kas en kent onder meer 32 beurzen per jaar toe aan Amerikaanse studenten. President Clinton studeerde in 1968 op een Rhodes-beurs in Oxford.

Bill Gates heeft nooit een universitaire studie afgemaakt; op 20-jarige leeftijd verliet hij Harvard. De beurzen worden gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation, de grootste liefdadigheidsinstelling ter wereld.

De beurzen lijken de status van `Oxbridge' te bevestigen als de beste Britse instituten voor hoger onderwijs. Of de toegelaten studenten ook de beste zijn, is niet altijd duidelijk. Een briljante leerlinge van een openbare middelbare school uit het noorden van Engeland bleek de Oxford-selectie deze week niet te hebben gehaald, maar kreeg wel meteen een plek in Harvard aangeboden. Oxford en Cambridge blijven onder druk staan uit te leggen waarom kinderen van bevoorrechte ouders in het zuidwesten van het land met een privé-opleiding er de hoofdmoot van de studenten blijven vormen.

    • Hans Steketee