Beruchte gevangenis geopend

Libanese dorpelingen hebben gisteren de meer dan 100 gedetineerden in de beruchte gevangenis van Khiam in Zuid-Libanon bevrijd. Dat gebeurde nadat de strijders van het pro-Israelische Zuid-Libanese Leger (SLA) die de gevangenis in handen hadden, waren gevlucht voor de opmars van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah.

,,Vrijheid, vrijheid!'' riep een gevangene nadat de dorpelingen zijn cel met blote handen hadden opengebroken. ,,We zijn eindelijk vrij!''

Gevangenen, van wie sommigen sinds eind jaren tachtig vastzaten, vielen flauw van emotie bij het zien van verwanten. Een man viel zijn cel uit en kuste snikkend de grond.

Internationale mensenrechtengroepen hebben Israel en het SLA jarenlang gekritiseerd omdat zij in Khiam gevangenen zonder vorm van proces vasthielden. Vanuit het complex was vaak het geschreeuw te horen van gevangenen die werden gemarteld.

De meeste gevangenen waren door het SLA opgepakt op beschuldiging van hulp aan Hezbollah of deelneming aan de strijd aan de zijde van de shi'itische groep. Honderden Libanezen zijn er door de jaren heen vastgehouden. Uit wraak deden de dorpelingen gisteren hun uiterste best het complex te slopen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in een verklaring steun uitgesproken voor de plannen van secretaris-generaal Kofi Annan voor versterking van de rol van de vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon. In het kader daarvan moet de vredesmacht van 4.500 man nu tot uiteindelijk ongeveer 7.900 worden uitgebreid. Landen die nieuwe eenheden gaan leveren, zoals Frankrijk, wachten echter nog op garanties van alle ter plaatse betrokken partijen dat zij de veiligheid in het gebied garanderen. Daartoe is een VN-afgezant naar het Midden-Oosten vertrokken.