Arbitragezaak Dudek-Tomasson tegen Feyenoord

Doelman Jurek Dudek en aanvaller John Dahl Tomasson hebben een arbitragezaak tegen Feyenoord aangespannen. De twee spelers zeggen nog ieder ruim 100.000 gulden van de Rotterdamse club te goed te hebben. Ook vijf andere buitenlanders bij Feyenoord (Cruz, Gyan, Kornejev, Rzasa en Samardzic) beweren te weinig aan premies te hebben ontvangen.

Het geschil tussen Feyenoord en de spelers gaat onder meer over de premie van het landstitel van 1999. Net als de Nederlandse spelers ontvingen Dudek en Tomasson daarvoor netto 45.000 gulden in plaats van 65.000 gulden voor de landstitel. Het bedrag is uitgekeerd op basis van de regels voor Nederlandse voetballers. Zij storten de helft van hun inkomsten in een fonds. Na hun loopbaan betalen ze eenmalig belasting over het gespaarde bedrag. Over de andere helft van hun inkomsten betalen ze 60 procent belasting. Buitenlandse voetballers houden daardoor meer over dan hun Nederlandse collega's.

Dudek en Tomasson verwijten Feyenoord dat ze de premies van vorig seizoen en dit seizoen niet zoals beloofd bruto hebben ontvangen. Bij hen zou evenveel geld zijn ingehouden als bij de Nederlanders. Advocaat mr. A. Van Hemert beweert alle afspraken met Feyenoord zwart op wit te hebben staan. Feyenoord heeft drie weken de tijd om zich te verweren. Manager J.W. van Dop zegt dat de club alle afspraken is nagekomen.