Akihito spreekt verdriet uit

De Japanse keizer Akihito heeft gisteren tijdens een staatsbanket met koningin Beatrix opnieuw zijn verdriet uitgesproken over de Tweede Wereldoorlog.

Na een betoog over de eeuwenlange vriendschap tussen Nederland en Japan zei de keizer ,,oprecht bedroefd'' te zijn dat na een dergelijke geschiedenis ,,de twee landen zo met elkaar in conflict moesten raken in de Tweede Wereldoorlog''.

De droefheid van de keizer was algemeen, en minder verstrekkend dan die van de Japanse premier Obuchi, die afgelopen maand februari ,,oprechte excuses'' aanbood voor de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In tegenstelling tot Obuchi noemde Akihito gisteren de Nederlandse slachtoffers van Japanse concentratiekampen niet met name. Hij zei dat ,,het onze harten pijn doet dat zo veel mensen op hun manier slachtoffer zijn geworden tijdens die oorlog en dat er nog steeds mensen zijn die daar de ongenezen littekens van dragen''.

De verklaring van de keizer was in feite een herhaling van wat hij tijdens een persconferentie in Tokio op 8 mei, voorafgaand aan het staatsbezoek, heeft gezegd. Ook toen refereerde hij in algemene termen aan de slachtoffers. Koningin Beatrix stond tijdens het diner eveneens stil bij het ,,bittere conflict'' dat in 1942 uitbrak tussen Nederland en Japan. Opvallend was dat zij daarbij ook de slachtoffers noemde aan Japanse zijde.

Het staatsbezoek van keizer Akihito en zijn vrouw Michiko is tot dusver rustig verlopen. De gevreesde confrontatie tussen Indische kampslachtoffers en het keizerpaar zijn uitgebleven. De Stichting Japanse Ereschulden heeft in Amsterdam een stille tocht gehouden uit protest tegen het bezoek van de keizer. Maar het keizerpaar, dat gisteren het Van Gogh museum bezocht, heeft van die demonstratie niets gemerkt. Tijdens de kranslegging wijzigde Beatrix, in een gebaar naar de Nederlandse kampslachtoffers, het protocol. Anders dan gebruikelijk liep zij met de keizer mee tot aan het monument, in gezelschap van de adjudanten b.d. G. Huyser en R. Boekholt, die beiden een Indië-verleden hebben.

JAPANSE MASSEURS: pagina 2