Techfondsen op Damrak licht in herstel

Nadat Wall Street gisteren met een late rally een flinke koersval wist in te perken, begon de Amerdamse beurs vanmorgen hoopvol. De vreugde was van korte duur.

Het draaien van de stemming was het best te zien aan kabelconcern UPC. Dat verloor gisteren opnieuw meer dan 12 procent aan koers, en begon vanmorgen met een al even spectaculair herstel van iets meer dan 13 procent. Maar in de loop van de ochtend liep de opmars spaak, en tegen het middaguur was van de winst nog maar 3,1 procent over op een koers van 19,25 euro. Baan moest opnieuw terug, en begint met een koers van nog maar 1,23 euro de status te naederen van een penny stock.

Voor het overige lieten de technologiefondsen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen een voorzichtig herstel zien van de slachting van gisteren. De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van 4,7 punten, op 646,5 punten. Daarmee bewoog Amsterdam zich in lijn met de overige beurzen in Europa.

Binnen de technologiesector was ook Philips gewild. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het een groot belang neemt in het Amerikaanse MedQuist, een bedrijf dat zich bezig houdt met spraaktechnologie. Een aandeel Philips steeg 1,79 euro tot 44,40 euro. Ook ASM Lithography kon omhoog, met 4 procent. Getronics steeg verder met 3,8 procent.

Van de uitgevers was alleen Wolters Kluwer gevraagd. Het aandeel kon omhoog met 3,3 procent tot 26,86 euro. Concurrent Elsevier moest 0,3 procent terug, en VNU gaf wederom terrein prijs met een daling van 1,24 procent op 51,80 euro. Dat is de laagste koers sinds half januari.

De meeste fondsen uit de oude economie lieten wat kleine plusjes zien. Uitzondering was onder meer Unilever. Het levensmiddelenbedrijf gaat stoppen met het verwerken van genetisch gemodificeerde producten. Beleggers hebben er blijkens de koers weinig vertrouwen in: Unilever ging met een volle euro terug op 56 euro.

Olie-aandelen deden het in geheel Europa niet erg goed, en Koninklijke Olie was daarop vanmorgen geen uitzondering. Olies moesten 1,5 procent naar beneden op 68,90 euro. Afgelopen vrijdag boekten de aandelen nog een slotrecord op 70,12 euro.

De financiële sector was, zoals de laatste weken gewoon begint te worden, doodstil met kleine winstjes en verliesjes voor de banken en verzekeraars. Aegon was rond het middaguur zelfs onveranderd.

De euro maakte een sterke indruk, na de wilde koersschommelingen op de Amerikaanse effectenbeurzen gisteren, en sterkte aan tot 0,91 dollar.

Op de valutamarkt begint het geloof post te vatten dat de Europese Centrale Bank bij haar vergadering deze week de rente opschroeft. Het Britse pond sterling, dat zeer sterk was tegenover de euro, zakte vanmorgen hard weg tegenover de Europese munt en bereikte het laagste niveau in de afgelopen twee maanden.