Rite de passage

Gaat u op vakantie? Reis dan zo ongemakkelijk mogelijk. Is een vliegtuig niet echt nodig, neem dan een trein. Geen sneltrein, maar een boemel. Zonder restauratie. Een trein die – direct over de grens – defect raakt, zodat u een dag en een nacht langer onderweg bent en tevens al uw aansluitingen mist.

Hoe onaangenamer de reis, hoe sneller uw vaste gewoontes losweken. En dat is de bedoeling. Zoek dus een slaapcoupé met mannen die uit zo'n ver land komen dat ze zelfs het plaatje van een brandende sigaret met een kruis erdoor niet begrijpen. Waarom mannen? Omdat die flink tegen elkaar op kunnen snurken. Kies het onderste bed, zodat u de ganse nacht de lucht van hun uitwasemende schoenen kunt inademen. De coupé moet tegen slapenstijd nog niet helemaal zijn volgeboekt. Dat geeft u een kans om gewekt te worden door verse reizigers, die de deur openstoten, het licht aanknippen, op uw arm of heup gaan zitten, hun bagage tegen de ladder opknallen en tenslotte met schoenen aan – bonk bonk – op de te smalle te korte bedden hun draai proberen te vinden. Als op dat moment de gedachte aan uw eigen bed thuis niet meer in u opkomt, bent u al aardig los van uw dagelijkse sleur en ontvankelijker voor het nieuwe land. Slaaptekort is daarbij van onschatbare waarde.

Na het waterloos tandenpoetsen in een van vocht en lijflucht verzadigde cabine met drijfnatte vloer waarin u bij iedere beweging de deur, wandjes of het met scheerzeep beklodderde wasbakje raakt, moet – juist als u op uw geschoeide voeten na, naakt staat ingezeept – het kraantje stoppen met water geven en de trein remmen voor het station waar u eruit moet. Vakantie is niet `voor de leuk', maar voor het opdoen van nieuwe indrukken. Hoe meer u meemaakt hoe, hoe langer uw vakantie.

Dus duwt u – met uw kleren binnenstebuiten over uw natte tors en uw handen vol pyjama, handdoek en tandpasta – tegen de cabinedeur die op dat moment geblokkeerd wordt door een reuzenkoffer. Lukt het u, na hard gillen, toch het gangpad in te komen en op te roeien tegen een stroom onuitgeslapen, geïrriteerde mensen die als enig doel hebben zo snel mogelijk de uitgang te bereiken, dan zult u, ook als u het niet met mij eens bent, moeten toegeven dat na zo'n rite de passage de vakantie zelf nóóit meer tegenvallen.

    • Monica Metz