Regeling vuurwerkramp misbruikt

Een onbekend aantal mensen heeft ten onrechte gebruik gemaakt van de financiële regeling, die in Enschede is getroffen na de vuurwerkramp.

Dat heeft burgemeester Mans gisteren gezegd. Mans heeft een onderzoek naar het misbruik aangekondigd. Getroffenen uit het rampgebied konden vanaf vorige week dinsdag een bedrag van maximaal 2.100 gulden ophalen bij een bank in Enschede, als voorschot om de eerste dagen door te komen. Naar gisteren bleek is er ook geld uigekeerd aan mensen die helemaal niet in het rampgebied wonen. Mans toonde zich daarover zeer verbolgen, en liet weten dat misbruik hard zal worden aangepakt.

Gisteren bleek dat meer mensen een slaatje proberen te slaan uit de ramp. Zo zouden malafide aannemers tegen veel te hoge bedragen reparaties uitvoeren aan beschadigde woningen. Mans reageerde daar boos op. ,,We zullen de zaak onderzoeken en optreden als dat nodig is. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren.'' De politie wordt ingeschakeld.

De binnenring van het rampgebied is gisteren voorzien van een hoge schutting, die dieven en plunderaars moet buiten sluiten. Ondanks de aanwezigheid van zo'n me-ers is er de afgelopen dagen verschillende keren ingebroken in woningen in het rampgebied. Een aantal bewoners, dat de afgelopen dagen terugkeerde, heeft gemeld dat er waardevolle goederen zijn ontvreemd.

Burgemeester Mans en zijn vrouw hebben sinds enkele dagen extra politiebewaking. De burgemeester wordt continu begeleid door veiligheidsagenten. Mans wordt bedreigd, zo liet hij gisteren weten. De bedreigingen zijn overigens niet fysiek van aard. Mans is inmiddels een aantal keren `verrot gescholden'. Hij heeft daar de afgelopen dagen over gesproken met Ed van Thijn, die ten tijde van de Bijlmerramp burgemeester van Amsterdam was — en vergelijkbare zaken heeft meegemaakt als Mans nu meemaakt. De Enschedese burgemeester maakte zich gisteren niet al te druk. ,,Deze fase heeft ook een functie voor de mensen. Ze willen stoom afblazen.''

In het rampgebied staan zo'n vijfhonderd woningen die niet herbouwd kunnen worden. Toch willen de woningbouwcorporaties van de verzekeraars de `herbouwwaarde' voor de huizen terug. De herbouwwaarde is aanzienlijk hoger dan de sloopwaarde, beaamt een woordvoerder van woningbouwcorporatie De Woonplaats. ,,Je moet toch herbouwen.'' Met de gemeente wordt overlegd over het vergroten van de Vinex-locatie Groot Roombeek, die pal naast de rampwijk zal worden gebouwd. Bekeken wordt of ook een deel van de getroffen wijk in de Vinex-locatie kan worden opgenomen. In dat geval wordt er niet herbouwd voor er — in 2002 — met de aanleg van Groot Roombeek kan worden begonnen. Ook de studentenhuisvesting in deze wijk is zwaar getroffen door de ramp.

Op het gironummer 777 dat ten behoeve van de ramp is opengesteld, was tot gisteren tien miljoen gulden binnengekomen. Volgens een woordvoerster van het Rode Kruis zal dat bedrag zeker nog verder oplopen.