Protest na massaproces Servië

In de Kosovaarse stad Djakovica zijn gisteren tienduizend Albanezen de straat opgegaan om te protesteren tegen de zware straffen die een rechter in Niš in Servië gisteren 143 mannen uit Djakovica heeft opgelegd.

In een toespraak tot de betogers in Djakovica noemde de vader van een van de veroordeelden het vonnis in Niš ,,een criminele daad tegen onschuldige burgers van deze stad''. De burgemeester van Djakovica beschuldigde Servië van ,,het uitvechten van een nieuwe oorlog tegen Kosovo''.

De rechter veroordeelde gisteren in Niš de 143 Albanezen uit Djakovica tot straffen van zeven tot dertien jaar elk wegens ,,terrorisme''. De beklaagden zouden in april vorig jaar – toen de NAVO-luchtoorlog tegen Servië in volle gang was – als leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK betrokken zijn geweest bij een aanval op Servische politiemannen. Daarbij vielen drie doden en zes gewonden. De beklaagden werden een dag na de aanval door de Serviërs op straat opgepakt en naar Servië overgebracht. Volgens juristen van mensenrechtenorganisaties werden de beklaagden lukraak gearresteerd op een moment waarop de UÇK-strijders die de aanval hadden gepleegd zich al lang weer in de heuvels rond Djakovica hadden verstopt.

De rechter in Niš achtte echter alle 143 beklaagden schuldig: paraffinetests zouden hebben uitgewezen dat ze wapens hadden gebruikt. De rechter gaf toe dat de tests ,,tekortkomingen'' vertoonden, ,,maar de resultaten moeten als geldig worden beschouwd omdat ze werden uitgevoerd in oorlogsomstandigheden''. ,,Het is onmogelijk uw individuele schuld vast te stellen, maar dat is ook niet nodig'', aldus de rechter tot de beklaagden. Hij veroordeelde vervolgens 49 beklaagden tot dertien jaar gevangenisstraf elk, 51 anderen tot twaalf jaar, twintig tot tien jaar, elf tot negen jaar en twaalf tot zeven jaar gevangenisstraf.