Philips wil overname MedQuist

Philips wil een bod uitbrengen van 1,2 miljard dollar (bijna 3 miljard gulden) op 60 procent van de aandelen van het Amerikaanse MedQuist. Dat is gisteren bekendgemaakt.

MedQuist heeft zo'n achtduizend mensen in dienst die in opdracht van ziekenhuizen en artsenpraktijken gegevens uitschrijven, gegevens die door medici zijn gedicteerd. Het bedrijf is op dit terrein marktleider in de Verenigde Staten.

Philips ziet in MedQuist een interessante afnemer voor zijn technologie voor spraakherkenning, die gesproken woord automatisch omzet in schrift. ,,Dit is een geweldige toepassing voor onze divisie speech technology'', aldus een woordvoerder vanmorgen. MedQuist heeft op zijn beurt plannen zijn zogeheten dicteer- en transcriptiediensten uit te breiden naar Europa. ,,Wij hebben een netwerk van contacten bij Europese ziekenhuizen, dat voor hen interessant kan zijn'', aldus de woordvoerder.

Philips verwacht dat de omzetgroei van MedQuist van jaarlijks twintig procent nog kan worden opgeschroefd, omdat met de toepassing van spraaktechnologie het gebrek aan menskracht waarmee MedQuist te maken heeft kan worden verlicht.

Philips wil per aandeel MedQuist 51 dollar betalen. Dat is een premie van ruim dertig procent bovenop de slotkoers van MedQuist van iets meer dan 39 dollar gisteravond op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Philips hoopt zijn bod, waarover met de top van MedQuist overeenstemming is bereikt, binnen een week daadwerkelijk te kunnen uitbrengen.

De overname van MedQuist is de eerste grote overname door Philips Medical sinds het twee jaar geleden voor 760 miljoen dollar het Amerikaanse ATL Ultrasound kocht. Philips betaalde voor ATL 1,6 keer de omzet over 1998. Met de vanmorgen aangekondigde transactie wordt MedQuist gewaardeerd op 2 miljard dollar. Het bedrijf behaalde in 1999 een omzet van 330 miljoen dollar, zodat Philips meer dan zes keer de omzet over het afgelopen jaar betaalt.

ATL Ultrasound is destijds in zijn geheel overgenomen, maar Philips zegt dit keer te kiezen voor de grotere `transparantie' en `druk van de markt' die met het behoud van een beursnotering gepaard gaan. Philips koopt 57 procent van MedQuist op de beurs en drie procent van het bedrijf van het topmanagement.

Grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter David A. Cohen van MedQuist zal zijn belang in het bedrijf (twee miljoen aandelen) met 40 procent reduceren.