`Noord-Israel is speelbal van het lot geworden'

Nu de shi'itische beweging Hezbollah vlak aan de grens met Israel zit, heerst onzekerheid in Noord-Israel.

,,Premier Ehud Barak is een grote idioot. Hij heeft de bondgenoten van het Zuid-Libanese Leger (SLA) in de sloot gegooid. Waarom heeft hij er niet voor gezorgd dat ons leger zich met de soldaten van de SLA langs de grens met Libanon verschanst?''

Met zijn handen op zijn rug blaast een 62-jarige boer uit de Israelische plaats Metulla, vlakbij de grenspost met Libanon, stoom af. Hij geeft uiting aan een algemeen gevoel in Noord-Israel. ,,Mijn land is hier'', wijst hij. ,,Mijn achttien Libanese arbeiders komen niet meer. Ik ben kapot, economisch en emotioneel'', zegt hij. ,,Gisteren heeft Hezbollah een grote zege op Israel behaald'', vervolgt hij woedend. ,,Ik voel me diep vernederd. In Metulla zijn we een speelbal van het lot geworden. Wij hebben hier genoeg geleden. Schuilkelder in, schuilkelder uit. Met Hezbollah nu zo vlakbij heb ik mijn zekerheid verloren'', zegt hij.

Met zijn handen op zijn rug loopt hij plotseling kwaad weg. In de verte klinken zware explosies. Plotseling krijgen soldaten bij de grenspost opdracht hun posities te betrekken. ,,Alarm!'', schallen de luidsprekers.

De gebouwen bij de grenspost worden beschermd door een hoog hekwerk waarop geleide projectielen ontploffen. Drie weken geleden was er nog niets te bespeuren van een hek. Vooruitlopend op de terugtrekking van het Israelische leger is het opgetrokken. Het is nog niet eens helemaal klaar.

Vlakbij staat een Libanese druus uit de stad Hatsbayah. ,,Ik heb van 1988 tot 1990 in het Zuid-Libanese Leger gediend'', vertelt hij. ,,Nu ben ik doodsbang voor wraak.'' Om veiligheidsredenen wil hij zijn naam niet geven. ,,Ik ben er zeker van dat Hezbollah de oorlog tegen Israel wil voortzetten tegen Israelisch gebied over de grens. Dat kan uitlopen op een oorlog tussen Israel en Syrië op Libanees grondgebied, niet op de Hoogvlakte van Golan. Daar blijft het rustig, denk ik. De Syrische president Assad is slimmer dan Barak.''

Hij wijst op een man die met een karretje door de hekken naar de Israelische kant van de genspost loopt. ,,Dat is een officier van het Zuid-Libanese leger. Hij vlucht naar Israel.''

De druus vindt dat premier Barak een grote fout heeft gemaakt toen hij besloot het Israelische leger eenzijdig uit Zuid-Libanon terug te trekken. ,,Dat besluit heeft het Zuid-Libanese Leger gedemoraliseerd'', zegt hij. ,,Het doet me pijn dat de situatie zo snel verslechtert. De terugkeer van de shiieten naar hun dorpen gisteren, begeleid door Hezbollah, is als een pijnlijke verrassing gekomen'', zegt hij.

Hij denkt dat het Zuid-Libanese Leger in de oostelijke sector van Zuid-Libanon stand kan houden. ,,Daar ligt een bataljon van de druzen'', zegt hij. ,,Maar zeker ben ik er niet van. Hezbollah is sterk en het politieke klimaat waarin wij opereren is nu heel erg slecht.''

Om tien uur vanmorgen kregen de inwoners van Noord-Israel toestemming weer uit de schuilkelders naar buiten te komen. De stellingen op de heuvels in Libanon rond Metulla zijn nu nog in handen van het Israelische leger en het Zuid-Libanese Leger. ,,Als Hezbollah daar straks zit houd ik mijn hart vast'', zegt de boer uit Metulla.

    • Salomon Bouman