Meer VN-militairen naar Sierra Leone

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren voorgesteld om de VN-vredesmacht in het West-Afrikaanse Sierra Leone uit te breiden van 13.000 naar 16.500 man.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had de missie afgelopen vrijdag al vergroot van 11.100 tot 13.000 man.

Volgens Annan is een verdere uitbreiding noodzakelijk om de orde in het land te herstellen. Een vredesakkoord tussen de regering en de rebellen staat op losse schroeven sinds de rebellen ruim 500 VN-soldaten in gijzeling hebben genomen.

Gisteren lieten de rebellen opnieuw 29 VN-soldaten vrij. Maar ze houden nog altijd zo'n 250 blauwhelmen gevangen. De rebellen waarschuwden dat de resterende gijzelaars alleen op vrije voeten worden gesteld als de regering rebellenleider Foday Sankoh vrijlaat. Sankoh zit sinds vorige week gevangen in de hoofdstad Freetown. Het vredesakkoord had hem de positie van vice-president bezorgd. Maar de regering en de VN stellen hem verantwoordelijk voor de ondermijning van het vredesakkoord.

Regeringsgezinde troepen vonden gisteren niet ver van de hoofdstad de stoffelijke overschotten van ten minste drie mensen in VN-uniform. De lichamen waren in zoveel stukken gehakt dat moeilijk kon worden vastgesteld om hoeveel mensen het ging. Maar volgens de VN is niet zeker dat de slachtoffers werkelijk VN-soldaten zijn.