Klashorst weer terug in Nederland

Kunstenaar Peter Klashorst is terug in Nederland. De kunstschilder, die eind april in de Senegalese hoofdstad Dakar gevangen werd genomen omdat hij naaktmodellen schilderde, is na een illegale ontsnapping uit dat land vanochtend om 5 uur op Schiphol aangekomen.

Dit heeft zijn galerie in Amsterdam, Gallery Donkersloot bekendgemaakt.

Klashorst en zijn vriend Gert Meijerink, directeur van het Amsterdams Instituut voor Schilderkunst, zijn volgens woordvoerster Carolien Herweijer van Gallery Donkersloot `gesloopt en kapot' na de illegale vlucht uit Senegal. Klashorst en Meijerink wilden vanochtend zelf geen commentaar geven. ,,Ze hebben slaap nodig'', verklaarde Herweijer.

Anderhalve week geleden werd Klashorst na een verblijf in de gevangenis tijdelijk op vrije voeten gesteld door de Senegalese autoriteiten. Gedurende het gerechtelijk vooronderzoek moest de schilder in Senegal blijven. Klashorst wordt verdacht van gelegenheid geven tot prostitutie, aanzetten tot losbandigheid en het vervaardigen van obscene afbeeldingen. Senegal is geen fundamentalistisch islamitisch land, maar het afbeelden van het vrouwelijk geslachtsdeel is taboe.

Klashorst en Meijerink vluchtten zonder paspoort via een sluiproute naar het naburige Gambia. Vanuit de Gambiaanse hoofdstad Banjul konden ze na lang wachten een rechtstreekse vlucht naar Nederland pakken. Klashorst en Meijerink gebruikten de namen Koper en Gerritsen om de douane te misleiden. ,,Er is ook flink geld betaald op allerlei niveaus om ze het land uit te krijgen'', aldus Herweijer. ,,Rechters en mensen die het voor het zeggen hebben in de gevangeniswereld hebben ons tienduizenden guldens gekost.'' Of deze illegale vlucht nog juridische consequenties voor het tweetal in Nederland heeft, kon een woordvoerster van de galerie niet zeggen.

De galerie meldt dat Klashorst en Meijerink vanmiddag over hun vlucht komen vertellen in Gallery Donkersloot. Vanavond opent de Amsterdamse kunstschilder op diezelfde plek een expositie van enkele werken die hij mee wist te nemen uit Senegal. Aansluitend geeft hij een optreden met zijn band Soviet Sex.