Israel versneld weg uit Libanon

Israel zal zijn versnelde troepenterugtrekking uit Zuid-Libanon al binnen enkele dagen voltooien. Dat heeft de Israelische premier, Ehud Barak, vandaag voor de Legerradio meegedeeld. ,,Deze achttien jaar oude tragedie is voorbij'', zei hij.

Barak sprak na een spoedzitting van zijn veiligheidskabinet, dat duidelijk volledig verrast was door de razendsnelle opmars van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah in Zuid-Libanon tot vlakbij de grens met Israel.

In de door shi'ieten bewoonde centrale sector van de in 1985 door Israel afgekondigde veiligheidszone trok Hezbollah gisteren en vannacht, in het gezelschap van duizenden burgers, talrijke dorpen binnen, nadat strijders van de pro-Israelische militie ter plaatse waren gevlucht of zich hadden overgegeven. Meer dan 400 van de in totaal 2.500 strijders van het Zuid-Libanese Leger (SLA) zijn de laatste dagen gedeserteerd. Ook in de oostelijke en de westelijke sectoren, waar vooral christenen leven, gaven SLA-strijders zich over. Hezbollah heeft inmiddels één christelijk plaatsje, Ain Ibil, bezet, maar het is niet duidelijk of de beweging verder in christelijk gebied zal doordringen.

Premier Barak waarschuwde vanochtend nog eens dat Israel geen aanvallen op zijn grondgebied zal dulden. ,,Ik adviseer niemand in Libanon ons, direct of indirect, op de proef te stellen'', zei hij. ,,Ze zullen een zeer zware prijs betalen.'' Gisteren herhaalde hij dat Israel de regeringen van Libanon en Syrië – dat een doorslaggevende invloed in het buurland heeft – ervoor verantwoordelijk houdt ,,dat het rustig blijft''.

In het gebied werd vannacht en vanochtend nog steeds zwaar geschoten. De Israelische luchtmacht voerde aanvallen uit op guerrillastrijders van Hezbollah en van de concurrerende militie Amal, die eveneens oprukt. Ook oorlogsschepen voor de kust openden het vuur. Hezbollah schoot op nog overgebleven Israelische en SLA-stellingen. Zes burgers werden gedood, volgens Israel door SLA-vuur.

Het Israelische leger ontruimde vannacht Bint Jbeil, de laatste shi'itische stad die het nog in handen had en een van zijn hoofdkwartieren. ,,We streken in haast de vlag'', zei een Israelische militair, ,,en we zongen de Tikva (het Israelische volkslied) zodat we het goede gevoel zouden hebben dat we niet met de staart tussen de benen vertrokken'', zei hij. Korte tijd later marcheerden juichende burgers samen met Hezbollah het stadje binnen.

VN WAARSCHUWENpagina 4