Internationaal

LONDEN

De wilde koersbewegingen op Wall Street zorgden vanmorgen in Europa voor een onvaste stemming op de aandelenbeurzen. Gistermiddag gingen Europese techno-, media- en telecomaandelen (TMT) nog fors onderuit toen bleek dat Wall Street ver zou terugzakken. Vanmorgen tekenden de koersen aanvankelijk winsten aan in reactie op het late herstel van de Amerikaanse koersen gisteravond.

Londen opende flink hoger, maar de winst kalfde na verloop van tijd toch weer af. Olie-aandelen waren op de terugtocht, en ook de farmasector ging niet goed. De FTSE-index bleef met een winst van 0,6 procent op 6.074 punten toch licht positief, vooral omdat hogere koersen van British Telecom (2,8 procent) en Vodafone (4,5 procent) zwaarder wogen.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt kon de DAX-index eerst met 1,2 procent stijgen. Later verdampte de winst grotendeels. De Neuer Markt, waaraan veel Nieuwe-Economieaandelen genoteerd staan, was ruim 3 procent hoger na gisteren 7,35 procent te hebben verloren. Tegen het middaguur was de DAX-index 0,6 procent hoger op 6.955 punten, vooral door toedoen van een 3-procents stijging van Deutsche Telekom.

PARIJS

Deutsches tegenhanger France Telecom leidde het herstel in Parijs met een koersstijging van 3,2 procent, hoewel ook hier de grootste winsten in de loop van de ochtend wegkwijnden. De CAC-index gaf een winst van 2,3 procent prijs en was rond het middaguur nog slechts 0,4 procent hoger op 6.130 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio bleven vanmorgen zwak, na de flinke daling met 2,8 procent gisteren. Vanmorgen verloor het Nikkeigemiddelde 0,4 procent, met een daling van 67 punten tot 16.319. De beurs staat op het laagste niveau sinds juni 1999.

Zuid-Korea moest het doen met een verlies van 1,7 procent, Hongkong sloot O,8 procent hoger. In Australië werd de handel afgesloten met een winst van bijna 0,6 procent.

NEW YORK

Beleggers op Wall Street blijven in de ban van de rentevrees. De aandelenkoersen in de Verenigde Staten gingen gisteren opnieuw naar beneden. Het Dow-Jonesgemiddelde verloor 84 punten (0,79 procent) op 10.543. De schermenbeurs Nasdaq deed het procentueel ietsje beter. De index zakte met 26 punten (0,77 procent) tot 3.364. Eerder waren de koersen veel verder gezakt – de Nasdaq bereikte zijn dal op een verlies van bijna 5 procent – maar tegen het einde van de handel deed zich een spectaculair herstel voor.