Huhtamäki wil af van vatenproductie

Huhtamäki Van Leer, de Fins-Nederlandse fabrikant van verpakkingsmaterialen, overweegt zijn divisie industriële verpakkingen (olievaten) te verkopen. Dit maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Huhtamäki, dat vorig jaar Van Leer overnam, wil zich toeleggen op de markt voor consumentenverpakkingen. De voorgenomen verkoop van de vatenproductie betekent een splitsing van Van Leer, dat zowel een consumenten- als een industriële divisie heeft.

Uit industriële verpakkingen behaalde Huhtamäki Van Leer vorig jaar een omzet van 930 miljoen euro (2,05 miljard gulden), ofwel een derde deel van de concernomzet (2,95 miljard euro). De winst kwam in 1999 uit op 80 miljoen euro (176,3 miljoen gulden).

Hoewel Huhtamäki's afzet van olievaten zich goed ontwikkelt – de divisie is zes keer groter dan de naaste concurrent – rekent bestuursvoorzitter Timo Peltola het niet langer tot de kernactiviteiten van het concern. ,,Het is een sterk bedrijf met goede vooruitzichten, maar wij zien nog grotere groeimogelijkheden in de markt van consumentenverpakkingen.''

De bestuursvoorzitter wil geen mededelingen doen over mogelijke kopers van de divisie, noch over het tijdstip waarop de industriële-verpakkingsdivisie wordt afgestoten.

Huhtamäki telt nu tweehonderd fabrieken en bijna 24.000 werknemers in 54 landen. Eerder stootte het concern fabrieken af in Groot-Brittannië, Nederland en de Verenigde Staten. Het concern heeft ook zijn activiteiten in technische folies en coatings in de verkoop.