Bladen van Anne Frank terug naar Nederland

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) krijgt uiterlijk maart volgend jaar de beschikking over vier ontbrekende bladen uit het dagboek van Anne Frank. In ruil voor de fragmenten schenkt Nederland 120.000 dollar aan de Holocaust Education Foundation van Cor Suijk, eigenaar van de dagboekbladen. Tevens verleent de Nederlandse regering alle medewerking aan het zoeken naar sponsors van het Holocaust Education Foundation. In totaal moet een bedrag van 1,2 miljoen dollar op tafel komen.

Dit staat in een overeenkomst die minister Hermans (OCW) heeft gesloten met Cor Suijk, oud-mededirecteur van de Anne Frank Stichting in Amsterdam. Suijk liet twee jaar geleden weten dat de wetenschappelijke uitgave door het toenmalige RIOD niet volledig was, aangezien hij nog een aantal fragmenten in bezit had. Suijk verklaarde de dagboekfragmenten in 1980 te hebben gekregen van Otto Frank, de vader van Anne. Otto Frank wilde de passages uit de openbaarheid houden omdat Anne zich hierin kritisch uitlaat over het huwelijk van haar ouders.

Het NIOD beheert de nalatenschap van Otto Frank. De ontbrekende bladzijden liggen nu bij veilinghuis Christies in New York. Afgesproken is dat ze daar maximaal nog een jaar blijven en dat Christies zich in dat jaar, namens Suijk en met volledige medewerking van de Nederlandse regering, zal inzetten om donaties te werven voor de Holocaust Education Foundation. Dit is een Amerikaanse charitatieve instelling die tot doel heeft onderwijsprojecten en bijscholing van leraren over de Jodenvervolging te financieren.

Met de overeenkomst erkent de Nederlandse staat dat Suijk de rechtmatige eigenaar is van de fragmenten. Eerder werd dat eigendomsrecht door de landsadvocaat betwist. Ook het Anne Frank Fonds in de Zwitserse stad Basel, dat de auteursrechten op het dagboek bezit, bestreed eerder dat Suijk eigenaar was van het ontbrekende deel van het dagboek. Het Fonds in Basel beschuldigde Suijk van afpersing.

Het NIOD heeft een herdruk van de wetenschappelijke uitgave van het dagboek in voorbereiding met daarin de ontbrekende passages. Het Anne Frank Fonds in Basel heeft toestemming gegeven aan het NIOD voor een nieuwe uitgave van `De Dagboeken van Anne Frank' wanneer de ontdekte bladzijden in het bezit van de staat zijn.