Banken rekenen hoge kosten met euro

Banken berekenen te hoge kosten voor het overmaken van geld van het ene land naar het andere binnen het eurogebied. Bij een onderzoek van de Europese Commissie is bovendien gebleken dat in 25 procent van de gevallen banken in strijd met de Europese regelgeving zowel degene die geld overmaakt als degene die dit ontvangt kosten in rekening brengen.

De Eurocommissarissen Bolkestein en Byrne (Interne Markt en Consumentenzaken) vinden de situatie ,,verontrustend''. Zij waarschuwen de elf landen die aan de euro deelnemen dat als zij niet optreden tegen het dubbel in rekening brengen van overmakingskosten, zij een procedure wegens inbreuk op de Europese regels riskeren. Uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat het overmaken van honderd euro van het ene naar het andere euroland gemiddeld 17,10 euro kost. Een binnenlandse overmaking van hetzelfde bedrag kost gewoonlijk nog geen één euro.

De kosten van het overmaken van honderd euro lopen zeer uiteen per euroland. Wie het geld in Luxemburg overmaakt moet 8,15 euro betalen, in Nederland kost het 8,68 euro, in Portugal 25,13 euro en in Ierland zelfs 25,61 euro. Er kunnen in hetzelfde land bovendien grote kostenverschillen per bank zijn. De goedkoopste transactie die de Europese Commissie ontdekte was de overmaking van honderd euro van Luxemburg naar Frankrijk. De kosten bedroegen 1,98 euro. Maar hetzelfde bedrag van Italië naar Oostenrijk overmaken bleek 46,76 euro te kosten. Overboekingen van Ierland naar Finland kosten 43 procent meer dan overmakingen van Finland naar Ierland.

Het dubbel in rekening brengen van kosten (zowel voor degene die geld overmaakt als die dit ontvangt) gebeurt volgens het onderzoek van de Commissie in vijftig procent van de gevallen waarin geld wordt overgemaakt naar Spanje en Oostenrijk. Wie in Ierland euro's uit een ander euroland krijgt overgemaakt, behoeft nooit kosten te betalen.

    • Ben van der Velden