Ahold koopt ook rest van keten in Brazilië

Supermarktconcern Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn, heeft voor een paar honderd miljoen gulden zijn belang in het Braziliaanse Bompreço uitgebreid tot 100 procent. Ahold was al sinds 1996 eigenaar van 50 procent van de keten. De overname heeft geen gevolgen voor het bedrijfsresultaat en de omzet van Ahold, aangezien Bompreço al werd geconsolideerd in de resultaten.

Bompreço is de grootste supermarktketen in het noord-oosten van Brazilië, rond de stad Recife en in de deelstad Bahia. Ahold koopt het resterende belang van de oprichter en eigenaar Joao Carlos Paes Mendonça, een zeventigjarige patriarch. ,,Hij durft nu ook de rest van zijn bedrijf aan ons over te dragen'', zegt woordvoerder van Ahold.

Bompreço behaalde afgelopen jaar een omzet van 1,3 miljard euro (2,9 miljard gulden). In lokale valuta is de omzet de afgelopen vier jaar verdubbeld van 1,3 miljard real tot 2,7 miljard real, in euro's is de omzetontwikkeling achtergebleven door de devaluatie van de real begin vorig jaar.

De overnamesom wordt bekend gemaakt bij de afronding van het contract, in oktober dit jaar. De prijs voor supermarktketens ligt meestal op ongeveer de helft van de omzet. In dit geval betaalt Ahold dus waarschijnlijk ongeveer 700 miljoen gulden.

Verder maakte Ahold bekend dat het zeven winkels heeft overgenomen in Tsjechië. Ahold heeft nu 180 supermarkten in Tsjechië, waarvan 3 hypermarkten. De supermarkten, die waren verdeeld in goedkope `discount'-winkels en gewone supermarkten, zijn deze maand allemaal omgedoopt tot `Albert', een formule met relatief lage prijzen.