Adriaanse wil vertrek van drie Ajacieden

Co Adriaanse, de nieuwe trainer van Ajax, heeft Jan van Halst, Frank Verlaat en Dani laten weten dat zij kunnen vertrekken bij de Amsterdamse voetbalclub. Ajax zou van minimaal nog drie andere spelers afscheid willen nemen.

Adriaanse wilde, net als directeur Frank Kales, geen commentaar geven, maar Ajax-woordvoerder Van Leeuwen bevestigde dat Van Halst en Verlaat van de nieuwe trainer weg mogen. Van Dani was al langer bekend dat hij moet vertrekken. Van Halst toonde zich gisteren zeer verontwaardigd over de mededeling van Adriaanse dat hij kan vertrekken. ,,Beide partijen hebben volgens mijn contract verplichtingen. En ik zal me daar zeker aan houden.''

Van Halst is dan ook van plan zich op 5 juli te melden voor de eerste training. ,,Ik heb vorig jaar een contract getekend en dat wil ik naleven. Ook Ajax heeft dat met volle verstand ondertekend. Ik ga niet zomaar dat contract opgeven.''

De drie kunnen via een kort geding recht op arbeid eisen, zoals eerder Rob Witschge en Regi Blinker met succes deden toen ze door Feyenoord in de ban werden gedaan. Zo ver willen de spelers voorlopig nog niet gaan. Ger Lagendijk, manager van Van Halst: ,,Na regen komt zonneschijn. Als de heren terug zijn van de reis naar China, gaan Jan en ik praten met de directie. Dat zal eind volgende week gebeuren.''

Van Halst en Verlaat werden vorig jaar aangetrokken voor vier seizoenen door de eerder dit jaar ontslagen trainer Jan Wouters. Van Halst kwam van FC Twente, Verlaat werd van VfB Stuttgart overgenomen. Beiden hebben een tegenvallend seizoen achter de rug. Verlaat verloor zelfs zijn plaats in het eerste elftal.

Dani heeft het al langer verbruid in Amsterdam. De Portugees werd ooit binnengehaald als één van de grootste talenten van Europa, maar bij Ajax slaagde hij er nimmer in een basisplaats te veroveren. Zijn losbandige levensstijl is de clubleiding een doorn in het oog. Daarom werd hij enkele weken geleden ook uit de selectie gezet. ,,Hij heeft niet de juiste mentaliteit voor een topclub'', verklaarde interim-coach Hans Westerhof onlangs.

Van Halst, Verlaat als Dani zijn gisteren nog wel met Ajax vertrokken naar China, waar de club tot volgende week woensdag verblijft om enkele oefenduels te spelen. De trip was bedoeld als afsluiting van het seizoen, maar door de beslissing van Adriaanse om te breken met het drietal, is er veel onrust ontstaan in de selectie.