Zwitsers bod op AND

De Zwitserse technologiegroep Distefora wil een bod uitbrengen op het Rotterdamse AND Publishers (cd-roms, databestanden). Dat heeft Distefora vanmorgen bekendgemaakt.

Distefora, een bedrijf met een agressieve groeistrategie, is bereid een premie te betalen van 30 tot 50 procent bovenop de slotkoers van het aandeel AND van 1,60 euro vrijdag jongstleden. Het bod krijgt daarmee een waarde van een kleine vijftig miljoen euro.

In een verklaring vanmorgen geeft Distefora aan dat AND niet heeft ingestemd met een voorstel tot overname dat de directie is gedaan op 16 mei. Aan dit bod ging ongeveer een maand van onderhandelingen tussen beide bedrijven vooraf Volgens Distefora zou het voorstel van medio mei een interessante waardevermeerdering hebben betekend. Beide bedrijven zouden goed bij elkaar passen. Details werden niet verstrekt.

De handel in het aandeel AND is vanmorgen opgeschort. Distefora boekte vanmorgen een koerswinst van 13 Zwitserse frank op 524 Zwitserse frank. Het bedrijf verwacht op korte termijn met een concreet bod naar buiten te komen.

Het Rotterdamse AND International heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 16,3 miljoen gulden. In 1998 kwam het verlies nog uit op 2,8 miljoen. In dezelfde periode is de omzet gestegen van een kleine 62 naar iets minder dan 75 miljoen gulden.

AND is eind 1996 naar de beurs gegaan. Beleggers van destijds betaalden drie gulden voor het aandeel. Aanvankelijk stond het bedrijf genoteerd aan zowel de Amsterdamse als de Britse beurs, maar die laatste notering is twee jaar geleden beëindigd.