ZLTO wil meebetalen

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is bereid mee te betalen aan een ingrijpende herstructurering van de landbouwsector. Dit zegt ir. G.J.P. van Oosten, algemeen directeur van de ZLTO, morgen in het actualiteitenprogramma 2Vandaag.

Een onderzoek van deze krant wees onlangs uit dat de ZLTO een vermogen heeft van twee à drie miljard gulden. De grootste en machtigste landbouworganisatie van Nederland zou hiermee in staat zijn in haar eentje de hele, 1,8 miljard gulden kostende, herstructurering van de sector voor haar rekening te nemen. Rijk en provincies betalen die saneringsoperatie.

Tot dusver hulde het bestuur van de ZLTO zich in stilzwijgen over de vermogenspositie. Het kapitaal waarover zij kan beschikken is overigens formeel eigendom van NDC Ontwikkeling, voortgekomen uit een van de bonden die tot ZLTO fuseerden.

Volgens ZLTO-directeur Van Oosten zal de overheid, als ze bij zijn organisatie aanklopt om mee te betalen aan de hervormingen in de landbouwsector, geen nee te horen krijgen. Wel wil de ZLTO meepraten over de voorwaarden en uitgangspunten. ,,Dus niet alleen geld overmaken naar een pot en zie maar wat je er mee doet. Wij blijven ondernemers.''

De ZLTO noemt de suggestie dat zij zou beschikken over twee à drie miljard gulden volkomen uit de lucht gegrepen. ,,Een bedrag van 300 miljoen zou meer in overeenstemming met de werkelijkheid zijn en dan nog kunnen we niet zomaar over dit geld beschikken'', aldus een woordvoerder. De organisatie zegt zich wel iets aan te trekken van de kritiek op haar ondoorzichtige boekhouding. ,,In het komende jaarverslag geven we uitgebreid openheid over onze vermogenspositie. Alle toeters en bellen zullen worden vermeld.''

Het ministerie van Landbouw wil niet reageren op de woorden van Van Oosten. ,,In ieder geval verwelkomen wij elke bijdrage bij de oplossing van de problemen in de sector'', aldus een woordvoerder.