www.leoblair.co.uk

Leo Blair was nog geen halve dag oud, of hij begon al een reeks parallelle levens. Op het internet.

Op een parfum- of lingerielijn met de naam Leo is nog geen octrooi aangevraagd, voor zover bekend, maar wel deponeerden Britse webgebruikers als de bliksem een reeks domeinnamen, website-adressen die op de jongste Blair zijn geïnspireerd.

,,Toen ik zijn naam op het nieuws hoorde heb ik meteen geregistreerd'', zei Diana George, een 47-jarige onderwijzeres uit Norfolk die zaterdagmorgen voor een paar tientjes en via de computer van haar zoon eigenaar werd van de web-adressen www.leoblair.co.uk én www.leoblair.com. ,,Ik dacht dat er wel veel belangstelling voor zou zijn en dat het misschien voor iemand van nut zou kunnen zijn.''

Websquatting, zoals het `kraken' van een `huis' op het web heet, kan heel lucratief zijn als je zo slim bent geweest een domeinnaam van een groot bedrijf als eerste te claimen. De Schotse IT-specialist Charles Sweeney, die een eigen site heeft waarop hij internetadressen verkoopt, viste dit weekeinde achter het net en moet zich nu behelpen met de adressen www.babyleo.com en www.babyleo.co.uk.

Of de virtuele Leo een gunstige investering is moet nog blijken. George vertelde de BBC (news.bbc.co.uk) dat ze nog niet had besloten of ze de Blairs zal benaderen met een aanbod de identiteit van hun zoon terug te kopen. Maar als het zover komt gaat de helft van de winst naar een goed doel, aldus de onderwijzeres. Veel kans daarop is er niet. Www.tony-blair.com staat bijvoorbeeld al vrij lang te koop (bij greatdomains.com).

En is er in cyberspace al iets van Leo te zien? Nee, de ramen zijn er net zo geblindeerd als die van zijn ouderlijk huis. ,,Deze domeinnaam is geregistreerd door Easyspace voor een cliënt'', is het koele bericht aan degene www.leoblair.co.uk intikt.