Van Kalken verrast op EK met judogoud

Het Nederlandse mannenjudo heeft geen grote reputatie op het gebied van lichtgewichten. Daarom was de prestatie van Patrick van Kalken bij de EK des te opmerkelijker. De 24-jarige Haarlemmer werd gisteren Europees kampioen, 38 jaar nadat Jan Snijders dat in die klasse als laatste Nederlander had gepresteerd.

Snijders kon zijn opvolger met eigen ogen aanschouwen, want hij was het hoofd van de arbiters bij de kampioenschappen in Polen.

Nederland eindigde in het medailleklassement van de EK gedeeld tweede. Van Kalkens clubgenoot Dennis van der Geest was bij de zwaargewichten de tweede kampioen in het Oranjekamp. Verder behaalde Mark Huizinga zilver en werden Jessica Gal en Deborah Gravenstijn derde.

De meeste aandacht in Wroclaw ging terecht naar Van Kalken. Hij zou aanvankelijk niet eens meedoen aan de EK. De kleine judoka blesseerde in februari in Sofia zijn rechterpols en die blessure wilde in de maanden erna niet genezen. Van Kalken onderging vorige maand een kijkoperatie, waarbij een gescheurde band en overtollig kraakbeen werden gevonden. Vocht in de pols bleef ook voor problemen zorgen. Van Kalken liet zich toen met cortisonen injecteren en besloot, tot verbijstering van onder anderen zijn trainer Cor van der Geest, aan de EK mee te doen. ,,Alles beter dan met een zak chips op de bank'', vond hij.

Na zijn derde plaats bij de WK van vorig jaar moest Van Kalken vormbehoud tonen om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Het leek een kansloze missie. Voor het vertrek naar Polen trainde Van Kalken maar één keer voluit. Hij gaf zichzelf slechts tien procent kans om bij de eerste vijf te komen. Het pakte anders uit. Geholpen door een gunstige loting en wat slimme streken met tijdrekken stelde Van Kalken vrijdag uitzending naar Sydney al veilig door de halve finale te bereiken en gisteren stormde hij door naar goud. ,,Daar snap je toch helemaal niets van'', reageerde coach Van der Geest verheugd. ,,Als ik in Sydney ook zo ontspannen ben, zit er een medaille in'', zei Van Kalken zelf.

Een dag eerder had Van der Geest ook al feest gevierd. Zijn zoon, zwaargewicht Dennis, won zijn eerste grote titel. Hij versloeg in Wroclaw onder meer twee judoka's, de Turk Tataroglu en de Rus Tmenov, waarvan hij nog nooit had gewonnen. Dat geeft vertrouwen voor de Spelen. ,,Dennis, wat ben je toch een gek kind'', riep trainer én vader Cor van der Geest.

Zo haalde het Haarlemse Kenamju twee Europese titels binnen. Maar Van Kalken klaagde in Polen dat hij zich binnen de groep van Van der Geest eenzaam voelt en niet gewaardeerd wordt door de andere judoka's. Er is hem een verzoenend gesprek toegezegd door coach Van der Geest. ,,We komen er zeker uit'', zei Van Kalken.

Na de EK bestaat de Nederlandse judo-afvaardiging bij de Spelen zeker uit tien personen. Bij de mannen zijn dat Van Kalken (-66 kg), Arens (-81 kg), Huizinga (-90 kg), Sonnemans (-100 kg) en Van der Geest (+100 kg). Bij de vrouwen Gravenstijn (-52 kg), Gal (-57 kg), Vriezema (-63 kg), Bosch (-70 kg) en Kienhuis (-78 kg).