Van Gaal stapt na drie jaar op bij Barcelona

Louis van Gaal heeft afgelopen zaterdag zijn ontslag ingediend als trainer van Barcelona. De Nederlander is solidair met voorzitter Josep Lluís Núñez, die vorige week zijn vertrek aankondigde. Van Gaal, die nog een contract tot 2002 bij de club had, was drie jaar in dienst.

Van Gaal draagt deze week zijn taken voorlopig over aan Llorenc Serra Ferrer, voormalig trainer van Real Betis, die nu als jeugdtrainer bij Barcelona actief is. Van Gaal zei zaterdag dat hij het liefst een jaar rust neemt.

In de spelersgroep is verdeeld gereageerd op het vertrek van de trainer. Met name de acht Nederlandse voetballers die bij Barcelona actief zijn, betreuren het. Frank de Boer: ,,Het is jammer. Hij is een toptrainer met een geweldige persoonlijkheid. Maar ik wil zelf graag bij de club blijven. We zullen zien wat er gaat gebeuren. Mijn contract loopt gewoon door.'' Patrick Kluivert denkt dat Van Gaal voor zichzelf het juiste besluit heeft genomen om te vertrekken, omdat de druk van het publiek te groot werd. ,,Maar ik vind het jammer. Voor mij is dit niet goed.''

De Portugees Figo liet zich diplomatiek uit. ,,De toekomst moet uitwijzen of zijn vertrek goed is geweest. Maar het is belangrijk dat het contact tussen het publiek en de spelers weer goed wordt. De club moet in goede harmonie verder kunnen gaan. De socios betalen, die hebben altijd gelijk.''

Johan Cruijff liet zaterdagavond in Barcelona weten dat het ,,zinloos'' is om iets te zeggen. ,,Misschien dat ik er later nog wel een keer op terugkom. Nu heeft dat geen zin.'' De Nederlander Bogarde zou de club willen verlaten. Zijn naam wordt in verband gebracht met de Engelse clubs Chelsea en Manchester United. De verdediger weigerde zelf commentaar.