Van Binsbergen is superieur

Een mini-jazz-opera op collageleest, een komische rockopera, een operette die swingt; Corrie van Binsbergen weet zelf ook niet precies hoe ze haar nieuwe programma moet noemen. Het avondvullende `Kado uit de hel!' borduurt voort op eerder werk uit het seizoen 97/98 en ook nu weer treedt de gitariste aan met haar twaalfkoppige band De Grote Brokken.

Niet alleen de band is broksgewijs opgebouwd uit muzikanten uit de jazz, pop en geïmproviseerde muziek. Ook het programma is een lappendeken van stijlen en sferen. De in het Nederlands en Engels gezongen teksten van de hand van onder anderen Maria Goos vormen het belangrijkste verbindend element. In van de hak op de tak springende fragmenten zet het vocale tandem Bob Fosko en Beatrice van der Poel een kibbelend echtpaar neer. Aan de hand van onderwerpen als afscheid nemen in de regen, de tragedie van eenzame avond voor een kapot tv-toestel en gekissebis over elkaars onhebbelijkheden, schetsen zij een huwelijk dat op zijn laatste benen loopt en enkel nog door irritatie in leven wordt gehouden.

De chemie zit `m in het contrast tussen Raggende Man Fosko en Beeswamp-voorvrouw Van der Poel. Terwijl botterik en macho Fosko met zijn handen in de zij mompelt, gromt, schreeuwt en scheldt, articuleert zijn afwisselend valse, hysterische en sentimentele tegenspeelster helder en melodieus. Hoewel het Haagse podium hen beperkte manoeuvreerruimte bood, wisten de zangers met gezichtsmimiek en minimalistische lichaamstaal hun voordracht om te zetten in miniatuurtheater op een vierkante meter.

Minstens zo expressief en veelzijdig als de vocalen is hun muzikale omlijsting. Onder leiding van Van Binsbergen schakelen de tien muzikanten soepel heen en weer tussen jazzy swing, stevige rock-akkoorden, reggaeritmes en zelfs een grappige draaimolenwals. Ook drum `n' bass beats uit een doosje of met de marimba aangestuurde geluidseffecten worden met groot gemak in het groepsgeluid geïncorporeerd. Dat dat geluid toch coherent en herkenbaar blijft is vooral te danken aan het volle, ronde geluid van blaaskwartet de Houdini-Horns en het aan Frank Zappa schatplichtige gitaarspel van de bandleidster.

Kado uit de hel! wordt vervolmaakt door een effectieve lichtshow en projecties van de hand van Fréderique Spigt. Van Binsbergen mag er dan misschien geen naam voor hebben, haar nieuwe creatie is simpelweg superieur muziektheater.

Concert: Corrie en de Grote Brokken. Gehoord: 20/5 in Dr. Anton Philips Zaal, Den Haag. Herh: 24/5 013, Tilburg; 25/5 LVC, Leiden; 26/5 Patronaat, Haarlem; 27/5 Muziekcentrum, Den Bosch; 30/5 Nighttown, Rotterdam; 1/6 Paradiso, Amsterdam; 2/6 So What, Gouda.

    • Edo Dijksterhuis