Toptijden De Bruijn

Zwemster Inge de Bruijn heeft zaterdag indruk gemaakt bij wedstrijden (50 meter) in Monaco. In het `haaienpak' bracht de 26-jarige Nederlandse het wereldrecord op de (niet-olympische) 50 meter vlinderslag op 25,83 seconden. Het record stond sinds augustus met 26,29 op naam van de Zweedse Kammerling.

De 100 meter zwom De Bruijn in 57,96, een verbetering van zowel haar eigen Nederlandse (58,49) als het Europese record (58,41) van de Slowaakse Moravcova. De Bruijn keerde vorige week terug uit de Verenigde Staten, waar ze sinds vier jaar traint bij coach Bergen. Onder diens leiding maakte ze veel progressie. Vorig jaar zwom De Bruijn tijdens de NK al een wereldrecord op de 50 vlinder (26,34). In Monaco was ze ruim een halve seconde sneller dan een jaar geleden in Amersfoort.

De Bruijn klaagde voor de wedstrijden over vermoeidheid na een slopende reis vanuit Portland. ,,Ik was niet gefocust op dat wereldrecord, maar wilde hier wel snel gaan. Dat het lukte, was niet zozeer een verrassing.'' Op last van trainer Verhaeren ging ze ook op de 100 vlinder voluit. Ze leek op weg naar een tweede wereldrecord, maar een matige finish voorkwam dat. Na de race viel ze flauw. Artsen constateerden een te lage bloedsuikerspiegel.

Gisteren mankeerde De Bruijn niets meer. Op de 100 meter vrij bleef ze tweehonderdste verwijderd van het Europese record van de Duitse Van Almsick: 54,59. Opnieuw een Nederlands record.

Marcel Wouda, zaterdag winnaar van de 200 meter wisselslag, toonde gisteren ondanks een matige race vormbehoud op de dubbele afstand en mag Nederland daarom ook op deze afstand vertegenwoordigen bij de Spelen.