THAISE VISQUENELLES

Mijn vishandelaar vertelde mij dat botervis de nieuwe kabeljauw wordt. Of dit zal gebeuren, weet ik niet, maar deze lekkere vis verdient het zeker om eens door u bereid te worden.

Snijd de botervis in blokken van circa 5 centimeter en doe ze in de keukenmachine. Draai een paar keer met korte stootjes en draai dan circa 30 seconden tot u een dikke pasta hebt. Voeg de gember, lente-ui, het broodkruim, ei, de chilisaus, vissaus en verse koriander toe en draai weer tot alles goed gemengd is. Schep het mengsel over in een kom, dek af met plasticfolie en zet het 30 minuten in de koelkast. Bekleed een stoommand of geperforeerd inzetstuk voor de wok met bakpapier. Vul een wok met een laag water (de stoommand of het inzetstuk mag het water niet raken) en breng op een middelhoog vuur aan de kook.

Zet een middelgrote kom koud water klaar op het aanrecht om uw handen en lepel in te dopen. Vorm quenelles van het vismengsel met behulp van een langwerpige grote soeplepel die u eerst in het koud water gedompeld hebt. Leg de quenelles naast elkaar in de met papier beklede stoommand of op het inzetstuk. U zult ongeveer 16 quenelles hebben. (Misschien moet u de quenelles in twee porties stomen). Zet de quenelles boven het licht kokende water, leg er het deksel op en stoom ze in circa 15 minuten gaar. (U kunt de eerste portie quenelles eventueel kort warm houden in een lauwe oven.)

Stapel de paksoibladen in een ruime magnetronschaal, sprenkel er wat koud water over, leg er het deksel op en zet ze circa 1 1/2 minuut in de magnetron op 100% (650 watt), of tot ze bijtgaar zijn. Giet het water af en besprenkel de paksoi met de vissaus en sesamolie. Schik voor het serveren de paksoibladen op borden, leg er de quenelles op en geef er kommetjes chilisaus bij.

    • Kim Maclean