Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Ruime aandacht voor de eerste openbare verhoren van o.a. oud-minister Van den Broek en oud-generaal Couzy over de besluitvorming rondom de uitzending van militairen naar het voormalig Joegoslavië. Tevens de laatste ontwikkelingen in Enschede. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de hoorzittingen van de commissie-Bakker die de besluitvorming rondom het inzetten van Nederlandse militairen bij vredesoperaties onderzoekt. Verder een reportage uit South Armagh, een bolwerk van katholieke activisten in Noord-Ierland. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Over de ramp in Enschede en wat zich op het terrein precies heeft afgespeeld voordat de explosies plaatsvonden. Ook een vooruitblik op het bezoek van de Japanse keizer Akihito deze week aan ons land. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. In deze aflevering een portret van Mohamed die een eigen schoonmaakbedrijf heeft en oude invalidewagens inzamelt voor gehandicapten in Marokko. Verder portretten van een Rotterdams echtpaar, dat verknocht is aan hun volkstuin en van de 12-jarige Margit die droomt van een professionele danscarrière. Ned.3, 19.59-20.28u.

Designing our lives. In verschillende, niet voor de hand liggende delen van de wereld spelen architecten leentjebuur bij de westerse traditie. Afl.: The home. BBC2, 20.30-21.00u.

NPS.doc: Vermoorde onschuld: Zuid-Afrika na de Waarheidscommissie. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.56-22.00u.

Wild: The natural world. Op het Australische continent bevinden zich meer soorten giftige dieren dan in welk ander werelddeel dan ook. BBC2, 21.30-22.20u.

Dokument: Drie van groep 8. Slot van een drieluik over de ontwikkeling van drie pubers die geconfronteerd worden met incest, drugsproblemen en echtscheiding.

The mission. Serie over moeilijk uitvoerbare projecten. Richard `Rocketman' Brown probeert op een raketaangedreven motorfiets met 6000 PK het snelheidsrecord op twee wielen te verbreken. Afl.: Fastest man on two wheels. BBC1, 23.40-0.35u.

Water - Elke druppel telt. Tiende aflevering in een serie over de waterproblematiek behandelt o.a. vervuilingsproblemen in Bangladesh, Oekraïne, Moldavië en de Rijn. Ned.1, 23.40-0.10u.

AMUSEMENT

Big Brother vips. Eerste aflevering van een serie waarin bekende Nederlanders zich een week lang onder het spiedend oog van camera's vrijwillig laten opsluiten. Deze week laten Theo van Gogh, Emile Ratelband, Monique Sluyter, Antje Monteiro, Ad Visser en oud-wielrenner Johan van der Velde zich bekoekeloeren. Veronica, 20.30-21.05u.

Gremdaat wijst de weg. Paul Haenen bezoekt in zijn rol als dominee Gremdaat kraamverzorgster Rosalie van Nijensteen die haar hart lucht over haar slecht gehonoreerde werk. Ook praat hij met de laatste kaatsballenmaker in Nederland Jan Scheepvaart. Net5, 22.10-22.40u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de Amerikaanse scenarioschrijfster Delia Ephron die scripts schreef voor Sleepless in Seattle, You've Got Mail en Hanging Up (de nieuwe film van Diane Keaton) over haar werk en samenwerking met haar zuster Nora. BBC World, 20.30-21.00u.

Na de diagnose. In deze aflevering gaat het om hyperactieve volwassenen bij wie ADHD is geconstateerd en over de vraag of ze het in Amerika omstreden middel Ritalin moeten gaan gebruiken. TV2, 21.35-22.25u.

FILM

36 Filette (Catherine Breillat, 1988, Frankrijk). Derde speelfilm van regisseuse van Tapage nocturne en Sale comme un ange is verfilming van eigen roman over de coming of age van 14-jarige meisje via het bed van oudere man. TV5, 22.15-24.00u.

Doublecrossed (Roger Young, 1991, VS). Zie Film-vooraf. Canvas, 22.15-0.05u.

Freejack (Geoff Murphy, 1992, VS). Veelbelovend gegeven wordt nauwelijks uitgebuit in sciencefiction-achtervolgingsthriller. Verongelukte autocoureur Emilio Estevez wordt ontvoerd naar het New York van 2009, om te dienen als donor-lichaam voor een naar een gezond omhulsel smachtend brein. Met Mick Jagger en Anthony Hopkins als de bad guys. BBC1, 0.35-2.20u.

The Fugitive Kind (Sidney Lumet, 1959, VS). Vrijwel vergeten melodrama vol rampspoed, naar Tennesse Williams' toneelstuk `Orpheus Descending'. Zwerver Marlon Brando knoopt in provinciestadje relaties aan met Anna Magnani en Joanne Woodward. ARD, 0.50-2.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Ji tong ya jiang / Chicken and Duck Talk (Clifton Ko (Chi Sum), 1988, Hongkong). Uitgelaten komedie was lokale hit. Vermaarde komiek Michael Hui speelt hoofdrol van eigenaar van even klein als chaotisch eethuis dat concurrentie ondervindt van op Amerikaanse leest geschoeid fast-food-restaurant. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., nagesynchroniseerd.

The Sunshine Boys (Herbert Ross, 1975, VS). Aardig, door puntige dialogen gekenmerkt blijspel naar scenario van Neil Simon. Walter Matthau en George Burns plezieren als twee gewezen variété-komieken die zich, al mopperend op elkander, herenigen voor een eenmalig tv-optreden. Morgen, RTL4, 13.25-15.05u.

The Rounders (Burt Kennedy, 1965, VS). Komische western met Glenn Ford en Henry Fonda als gokkende cowboys op leeftijd, die bij wijze van running gag te kampen hebben met een koppige hengst. Oscar voor Burns. Morgen, BBC2, 14.15-15.40u.

Un témoin dans la ville (Edouard Molinaro, 1959, Frankrijk). Jazzklanken van Barney Wilen bepalen toon van degelijke thriller waarin taxichauffeur Lino Ventura in nachtelijk Parijs wordt achtervolgd door een moordenaar. Morgen, TV5, 14.15-16.00u.