Scheringa weet wel wat hij mag zeggen

Het financieringsbedrijf DSB Groep, dat eind deze week naar de beurs gaat, zocht gisteren via het internet contact met beleggers. Zo'n 200 mensen bestookten het bestuur met vragen.

,,Waar is de heer Maassen gebleven? Kan iemand hem misschien onder het bureau vandaan halen?'' Na een uur virtueel babbelen heeft financieel-directeur Peter Maassen van DSB Groep zijn plaats achter het beeldscherm heimelijk even verlaten. En dat leidt meteen tot opmerkingen van beleggers, die de vier bestuursleden van de financieringsgroep via camera's kunnen zien. Na enkele minuten komt het verlossende antwoord. ,,De heer Maassen meldt zich weer achter zijn scherm. Hij had een korte rookpauze.''

DSB Groep, eigendom van AZ-voorzitter Dirk Scheringa, krijgt als alles goed gaat vrijdag een beursnotering in Amsterdam. Met het oog op de komende gang naar het Damrak wilde het bestuur van de consumentenkredietverstrekker gisteren via internet rechtstreeks antwoord geven op vragen van particuliere beleggers.

Tot grote schrik van emissiebegeleider Rabobank. De bank huiverde bij de gedachte aan zoveel openheid over het aspirant-beursfonds. Na het debacle rond de beursgang van internetbedrijf World Online ziet de Amsterdamse beurs immers scherp toe op naleving van de regels. Eén kleine misstap en de beursnotering kan in gevaar komen. Dus controleerden twee medewerkers van de Rabobank de antwoorden van de vier bestuurders nauwkeurig op strijdigheden met het prospectus. ,,De bank is bang voor aansprakelijkheid. Begrijpelijk'', aldus Scheringa. ,,Maar we zijn vier volwassen mensen, we weten wel wat we mogen zeggen.''

Het twee uur durende vragenvuur lokte zo'n 200 particuliere beleggers naar de internetpagina van DSB Groep. Tussen de 500 en 1.000 belangstellenden keken ondertussen mee op de site van de Groep. De meeste vragen spitsten zich zoals verwacht toe op de aanstaande beursgang van het financieringsconcern. De vier bestuurders werden bestookt met vragen over de mogelijke koers van het aandeel, over eventuele overnameplannen en over de gevolgen van het nieuwe belastingstelsel voor de kredietverstrekker. ,,Het niveau van de vragen heeft mij verrast'', bekende vice-voorzitter Bert Rozemond. ,,Ze waren bijna allemaal heel concreet. Er zaten weinig rare dingen tussen.''

DSB hoopt met de beurgang 800 miljoen gulden op te halen om verder uit te kunnen breiden. De inschrijving op de aandelen is afgelopen maandag begonnen en zal waarschijnlijk donderdagmiddag sluiten.

Scheringa brengt 15 miljoen aandelen (inclusief een greenshoe) naar de beurs. De oprichter behoudt zelf 67 procent. De overige drie bestuursleden nemen voor een bedrag van 1,3 miljoen euro deel in het zogenoemde werknemersplan. Over de koerswinstverhouding wilde het bestuur zich gisteren nog niet uitlaten. ,,Laat de markt maar bepalen wat een redelijke verhouding is'', aldus Scheringa.

Na afloop was iedereen bij DSB enthousiast over het initiatief. ,,Het is een nieuwe manier van communiceren die navolging verdient'', aldus Rozemond. ,,Het contact met beleggers is na de beursgang immers minstens zo belangrijk.'' Scheringa vult aan: ,,Straks nemen we in de bedrijfsvoering op dat we twee keer per jaar communiceren met onze particuliere beleggers. De aandeelhoudersvergaderingen zouden dan via het net kunnen verlopen.''

Overigens moet DSB Groep zich morgen melden bij de rechtbank in Alkmaar. Het Haagse verzekeringskantoor Frisia heeft een bodemprocedure aangespannen tegen het bedrijf van Scheringa, dat eveneens de merknaam Frisia voert. Scheringa is verbaasd over het plotselinge juridische gebakkelei. ,,De naam Frisia bestaat al 2000 jaar, niemand kan die naam claimen'', aldus de DSB-preses. ,,Bovendien adverteren wij al 25 jaar met die naam en dat doen we niet in een donker hoekje. We zijn nota bene shirtsponsor van een voetbalclub in de eredivisie.''

Scheringa zei het ,,verdacht'' te vinden dat het Haagse verzekeringskantoor naar de rechter stapt juist nu DSB op het punt staat naar de beurs te gaan. ,,Dat hadden ze dan veel eerder moeten doen. En dat gaan we de rechter vertellen ook.'' Morgen vindt de mondelinge behandeling van de zaak plaats. In het prospectus stelt DSB Groep de afloop van de procedure met vertrouwen tegemoet te zien, maar ,,een beslissing in het nadeel van de Groep zou de positie van de Groep in materiële zin nadelig kunnen beïnvloeden''.

    • Annemarie van der Tuijn