Pacifist licht vredesmissies door

De parlementaire commissie die onderzoek verricht naar vredesmissies van Nederlandse militairen wordt voorgezeten door een pacifist. In zijn jonge jaren was Bert Bakker PSP-lid. Hij keerde de pacifisten de rug toe omdat ze niet principieel genoeg waren: de PSP ging akkoord met de levering van wapens aan de bevrijdingsbeweging in Angola.

Bakker (41 jaar) groeide op in Almelo en typeert zijn jeugd met een citaat van cabartier Herman Finkers. `Een stoplicht springt op rood, een stoplicht springt op groen. In Almelo is altijd wat te doen.'

Begin jaren tachtig gaf hij zijn studie bestuurskunde aan de Technische Universiteit Twente op om medewerker te worden van Louise Groenman, in die tijd woordvoerder sociale zaken van de D66-fractie in de Tweede Kamer. Daarnaast werkte hij in de Tweede Kamer ook als correspondent voor de gezamenlijke Nederlandse universiteitsbladen. Na Groenman werd hij het sociaal-economische geweten van D66-leider Hans van Mierlo. Die zag bij zijn medewerker bestuurlijke kwaliteiten en spoorde hem aan om te solliciteren naar het burgemeesterschap van Terschelling, maar de commissaris van de koningin in Friesland verhinderde dat.

In 1989 verliet Bakker de Tweede Kamer en werd voorlichter van de Sociaal-Economische Raad. Als beginnend Kamerlid kreeg Bakker een opvallend prominente functie in het team dat Van Mierlo begeleidde in de onderhandelingen over het eerste paarse kabinet.

Na de verkiezingen van 1998 is Bakkers positie in de fractie aanzienlijk prominenter geworden nadat Gerrit Ybema en Rogier van Boxtel in het tweede kabinet-Kok werden benoemd. Van Ybema (staatssecretaris Economische Zaken) nam hij het financieel woordvoerderschap over, van Van Boxtel (minister Grotesteden- en Minderhedenbeleid) het vice-fractievoorzitterschap. Naast Bakker bestaat de Tijdelijke Commissie Besluitvormingen Uitzendingen uit ondervoorzitter Peter Rehwinkel (PvdA), Eric Balemans (VVD), Agnes van Ardenne, Maria van der Hoeven (CDA), Ab Harrewijn (GroenLinks), Harry van Bommel (SP) en Gert Schutte (GPV). Griffier is Tim de Lange.