Osdorp Posse

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De Osdorp Posse, altijd fel gekant tegen commercie en knievallen naar radio en tv, laat de achtste cd Kernramp voor het eerst vergezeld gaan van een professioneel gemaakte videoclip. Het bijbehorende nummer Origineel Amsterdams begint met een sample van een accordeon-smartlap en bevat een opsomming van Amsterdamse zegswijzen: `Een borstprothese noemen wij een rubberen tiet/ en het verschil tussen kennen kannen kunnen wij niet.'

Zoals straatdichter Def P (Pascal Griffioen) vorig jaar al beloofde bij zijn betrekkelijk softe solo-cd Cryptokilostijl gaat de Osdorp Posse anno 2000 harder tekeer dan ooit, zowel in de beukende beats als in de nietsontziende teksten. Volumia, Vengaboys en Marco Borsato moeten het ontgelden in Niet jaloers en Nederlandstalige rappers krijgen er van langs in Ventje concurrentje en Horen of voelen, gericht aan `de Nederlandse kliek die me steeds imiteert.' Dergelijke opschepperij hoort een beetje bij het Amerikaanse hiphop-gevoel, maar tegelijk heeft het iets deerniswekkends dat de Osdorp Posse vanuit de zelfgekozen underdogpositie blijft ageren tegen collegamuzikanten die meer succes hebben.

Def P voelt zich de uitvinder van de Nederhop en de literator onder de Nederlandstalige rappers, maar moet lijdelijk toezien hoe Extince (Viervoeters) en Def Rhymz (Doekoe) de Nederlandstalige rap dichter bij het grote (hit)publiek hebben gebracht. De middelvingers die de Osdorp Posse op de binnenkant van hun cd-verpakking heft, zijn dan ook vooral gericht naar het veilige clubje van ingewijden dat de weg naar hun keiharde en compromisloze muziek heeft weten te vinden. Eerst maar eens een hit, dan lullen we verder.

Osdorp Posse: Kernramp (Ramp Records/EMI 7243 52637928)

    • Jan Vollaard