Oppositie Servië naar Moskou

De Servische oppositie wil Moskou om hulp vragen in de strijd tegen het regime van Slobodan Miloševic.

De belangrijkste leiders van de oppositie gaan op korte termijn naar Moskou. Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij, zei dat de oppositie in Moskou wil horen dat de Russische regering de huidige campagne tegen onafhankelijke en oppositiemedia in Servië ,,niet ondersteunt of op welke wijze dan ook rechtvaardigt''. Vuk Draškovic van de oppositionele Servische Vernieuwingsbeweging SPO zei te hopen dat Rusland ,,een krachtig signaal naar Miloševic stuurt om op te houden met de terreur tegen de media. De hulp van Rusland is harder nodig dan ooit. We hopen dat [president] Poetin en zijn regering alles zullen doen om een eind te maken aan de terreur.''

De oppositie heeft sinds vorige week woensdag dagelijks betoogd tegen de campagne van het bewind tegen de vrije media, die heeft geresulteerd in de sluiting of overname van belangrijke media als de televisiezender van de SPO, Studio B, en het radiostation B2-92. Het aantal demonstranten is sinds woensdag drastisch afgenomen – van 30.000 woensdag tot duizend op zaterdag –, mede naar aanleiding van het politiegeweld tegen de betogers. Ook zijn de afgelopen dagen tientallen opposanten gearresteerd, in verschillende steden van Servië. In de stad Priboj alleen al werden veertien leden van de oppositionele studentenbeweging Otpor! (Verzet!) aangehouden.

Otpor!, een losse beweging van studenten en scholieren, waarschuwde dit weekeinde de oppositiepartijen tegen elk compromis met het regime. Een van de woordvoerders van Otpor! zei signalen in die richting te bespeuren. ,,Als ze dat doen, zullen ze in Otpor! pijnlijke getuigen hebben.'' Het regime liet gisteren weten dat het Servische parlement de komende dagen een `antiterroristische wet' zal aannemen. Wat er in die wet komt te staan is nog niet duidelijk, maar de woordvoerders van de regerende partijen lieten er geen twijfel over bestaan dat het bewind uit is op een ruimere armslag in de confrontatie met de oppositie.