`OPEC gaat meer olie exporteren'

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC voert haar productie opnieuw op bij een aanhoudende stijging van de prijs van ruwe olie. Dit bevestigen bronnen uit Saoedi-Arabië, 's wereld grootste olieproducent. Volgens in maart gemaakte afspraken kan de voorzitter van de OPEC, de Venezolaanse minister van olie Ali Rodriquez, de leden opdragen de productie met 500.000 vaten per dag te verhogen als de gemiddelde prijs van een vat ruwe olie twintig dagen achtereen boven de 28 dollar staat. Vorige week lag deze prijs op 28,48 dollar.

Tijdens de OPEC-vergadering in maart besloten de lidstaten – met uitzondering van Irak, dat gebonden is aan VN-resoluties, en Iran, dat niet wenste te zwichten voor Amerikaanse druk – de productie te verhogen met 1,45 miljoen vaten per dag tot 24,45 miljoen vaten. De olieprijs van de meest gangbare oliesoort Brent daalde kortstondig van rond de 33 dollar tot iets boven de 21 dollar per vat. Daarna is de prijs weer omhoog gegaan. (Redactie economie)