Leverkusen verspeelt de titel aan Bayern

Bayern München had al vijftien landstitels op zijn naam staan. Maar de zestiende was wel een heel bijzondere. ,,Ik kan het niet geloven'', stamelde speler Thomas Strunz. ,,Ik heb eerst een paar glazen bier nodig, voordat ik me zal realiseren dat we het toch hebben gehaald.''

De titel in de Bundesliga leek dit seizoen naar Bayer Leverkusen te gaan. Het zou de eerste zijn in de 96-jarige historie van de club. Leverkusen had op de laatste speeldag nog één puntje nodig. De koploper verloor echter op desastreuze wijze met 2-0 van Unterhaching. Daarmee stak de kleine debutant plaatsgenoot Bayern – Unterhaching is een voorstadje van München – de helpende hand toe. Bayern won veertien kilometer verderop zelf met 3-1 van Werder Bremen en prolongeerde, op doelsaldo, het kampioenschap.

Bayern was blij met de hulp van Unterhaching. De 63.000 Bayern-fans in het Olympia-stadion bedankten de ploeg door `Haching, Haching' te scanderen. ,,We zouden Unterhaching onder goud willen bedekken, maar de voetbalbond staat niet toe dat we onze dankbaarheid tonen'', zei de vice-voorzitter van Bayern, Karl-Heinz Rummenigge.

Voorzitter Franz Beckenbauer was niet aanwezig bij de sensationele ontknoping van de competitie. Hij verbleef in Maleisië ten behoeve van de Duitse kandidatuur van het WK van 2006. Het was zijn vrouw, die Beckenbauer het heuglijke nieuws van het kampioenschap meedeelde. ,,Je maakt een grap'', riep de voormalig topvoetballer door de hoorn. Zijn club won deze maand ook de nationale beker en greep de dubbel.

Groot was de ontgoocheling in Leverkusen. Volgens Bayer-trainer Christoph Daum hadden de zenuwen zijn ploeg parten gespeeld. Leverkusen verspeelde verscheidene kansen, terwijl Unterhaching wel twee keer wist te scoren. Het eerste doelpunt werd zelfs gemaakt door een speler van Bayer, international Michael Ballack. ,,Op dit moment zou je willen verdwijnen, onder de grond willen kruipen'', reageerde Daum na afloop. Hij gaf toe even samen met zijn zoon te hebben gehuild van ellende. ,,Daarna spraken we af dat we een dag later zouden gaan fietsen.''

Zijn collega van kampioen Bayern, Ottmar Hitzfeld, zei in München met Daum mee te leven. Hij maakte in 1992 hetzelfde mee, toen hij met nog drie minuten te spelen op de laatste competitiedag met Borussia Dortmund de titel verspeelde. ,,Verschrikkelijk om zoiets mee te maken.''

Veel tranen waren er na afloop ook bij de Engelse bekerfinale. Aston Villa treurde na de 1-0 nederlaag tegen Chelsea. De overwinning van de Londense club kreeg zaterdag extra cachet, omdat het de laatste finale op het oude Wembley betrof. Aan het einde van het jaar zal het stadion gedeeltelijk worden gesloopt.

Chelsea-Aston Villa was een matige wedstrijd en dreigde lange tijd in 0-0 te eindigen. Dat zou bijzonder zijn geweest, omdat er in de lange geschiedenis nooit een finale om de FA Cup zonder doelpunten had plaatsgevonden. Zeventien minuten voor tijd wist Chelsea toch nog te scoren. Het kreeg daarbij hulp van Villa-doelman David James. Hij sloeg een vrije trap van Zola slap tegen ploeggenoot Gareth Southgate aan en Roberto di Matteo maakte dankbaar gebruik van de verwarring. Even daarvoor dacht Chelsea al te hebben gescoord, maar de treffer van Dennis Wise werd afgekeurd, omdat de grensrechter de Liberiaan Weah buitenspel had zien staan.

Aston Villa kreeg nauwelijks kansen. In tegenstelling tot de meeste van zijn ploeggenoten speelde oud-Feyenoorder George Boateng een behoorlijke finale. Hij werd na afloop op het veld uitgebreid getroost door voormalig ploeggenoot Ed de Goey. De doelman was niet de enige Nederlander in de winnende ploeg. Mario Melchiot (ex-Ajax) mocht aantreden op Wembley, omdat de Spanjaard Ferrer wegens een blessure niet kon meedoen. Melchiot, die pas drie keer eerder in de basis van Chelsea, speelde goed.

De winnende spelers betrokken na afloop hun kinderen in de blijdschap. Zo nam Wise zijn zoontje op zijn arm mee naar boven om de beker in ontvangst te nemen. Het was de tweede bekerzege van Chelsea in vier jaar tijd. In 1997 won de club onder leiding van Ruud Gullit met 2-0 van Middlesbrough. Ook toen scoorde Di Matteo. Met de overwinning van zaterdag stelde Chelsea internationaal voetbal voor volgend seizoen veilig.

Olympiakos Piraeus is in Griekenland voor de vierde keer op rij landskampioen geworden. De titelverdediger behield een ronde voor het einde van de competitie zijn vier punten voorsprong op Panathinaikos door Xanthi met 1-0 te verslaan.