Israel: desnoods Libanon weer in

Israel zal mogelijk zijn troepen Libanon weer insturen als de grens en Israelische plaatsen in het grensgebied worden aangevallen nadat zijn troepenterugtrekking is voltooid.

Deze waarschuwing uitte vandaag onderminister van Defensie Efraim Sneh nadat gewapende strijders van de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah een dorp hadden bezet op niet meer dan twee kilometer van de grens met Israel. Het door Israel gesteunde Zuid-Libanese Leger (SLA) moet in de door Israel verlaten gebieden patrouilleren, maar zijn strijders deserteren massaal.

Tientallen gewapende strijders van Hezbollah gingen vandaag het vlakbij de Israelische grens gelegen dorp Houla binnen, aldus ooggetuigen. Israel ontruimde het dorp vorige week en droeg het over aan zijn bondgenoten van het SLA, dat het echter ook prijsgaf nadat een aantal van zijn strijders was gedeserteerd. Israel vreest dat Hezbollah vanuit Houla raketaanvallen op Noord-Israel zal lanceren.

Hezbollah begeleidde honderden burgers, die Houla hadden verlaten toen het Israelische leger het meer dan 20 jaar geleden, na de invasie van 1978, bezette. Ook naar andere dorpen in Zuid-Libanon die de afgelopen dagen door het Israelische leger werden ontruimd en vervolgens door deserterende SLA-strijders zijn verlaten, keren de vroegere bewoners in gezelschap van Hezbollah terug.

Sneh kritiseerde de VN-vredesmacht UNIFIL omdat zij Hezbollah in staat stelt het door het Israelische vertrek geschapen vacuüm op te vullen. De Verenigde Naties hebben nog geen besluit genomen over de door Israel gewenste uitbreiding van de vredesmacht.

Eerder had de Israelische televisie gemeld dat de terugtrekking mogelijk tot 1 juni wordt vervroegd wegens de snelle intensivering van de aanvallen door Hezbollah op het terugtrekkende Israelische leger en het SLA. Hezbollah bestookt ook de grens, waardoor de bouw van versterkingen wordt gehinderd. Eveneens beschiet het sinds twee dagen het gebied van de boerderijen van Shebaa, dat Israel in 1967 op Syrië veroverde. Israel wil dit gebied niet in het kader van deze terugtrekking ontruimen.

Tegelijkertijd verzamelden zich vandaag talrijke mensen, kennelijk verwanten van SLA-strijders, bij een doorgangspost aan de grens. Vanaf de Israelische kant van de grens was een lange rij wachtenden te zien. Volgens zegslieden onderhandelt het leger met hen.

Premier Ehud Barak heeft een bezoek aan Washington afgezegd temidden van het escalerend geweld in Zuid-Libanon en de aanhoudende botsingen met Palestijnse betogers op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het `geheime' vredesoverleg met de Palestijnen in Stockholm is wegens het Palestijnse geweld – een Israelische peuter raakte zeer ernstig gewond bij een aanslag met een brandbom op een auto in Jericho – opgeschort. Volgens waarnemers is het straatgeweld nu aan het wegebben.

ANALYSE: pagina 4