Iran past stembusuitslag hoofdstad aan

Meer dan drie maanden na de parlementsverkiezingen van 18 februari heeft de Raad van Hoeders van de Grondwet zaterdag de officiële uitslag voor het district Teheran bekendgemaakt. De door conservatieven gedomineerde raad bevestigde de verkiezing van 26 hervormingsgezinde kandidaten. Drie hervormingsgezinde kandidaten die volgens de telling van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren gekozen werden geschrapt op beschuldiging van geknoei met de stemmen. In plaats van een van hen werd een conservatief voor gekozen verklaard; in de twee overige gevallen moeten nieuwe verkiezingen worden gehouden. De conservatieve ex-president Rafsanjani, die volgens de oorspronkelijke uitslag op de 29ste plaats was geëindigd, werd gepromoveerd naar de 20ste plaats. De Raad van Hoeders kwam uiteindelijk met de uitslag na een interventie van Opperste Leider Khamenei. Het parlement komt 27 mei voor het eerst in zijn nieuwe, in meerderheid hervormingsgezinde samenstelling bijeen.