Inzameling Gronau voor Enschede

Bij collectes en andere acties in het centrum van de Duitse gemeente Gronau, vlakbij Enschede, is gisteren 50.000 mark (ongeveer 56.000 gulden) ingezameld voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Een woordvoerder van het Verkehrsamt zei vanochtend dat bewoners van Gronau nog eens 80.000 mark hebben toegezegd.

Ook in tal van Nederlandse gemeenten zijn hulpacties voor de ramp gevoerd, op gang gekomen en aangekondigd. In de Limburgse plaats Grubbenvorst leverde het benefietconcert `Samen voor Enschede' gisteren 45.000 gulden op. Het provinciebestuur van Limburg heeft honderd getroffenen uit Enschede een week vakantie aangeboden in de zuidelijkste provincie.

In uitgaanscentrum De Mauritshof te Hoogeveen traden gisteren enkele popgroepen op voor hulp aan Enschede. ,,De zaal zat helemaal vol'', aldus een medewerker, maar het is nog niet bekend hoeveel geld de actie heeft opgebracht.

Luisteraars kunnen morgen tussen 7.00 en 19.00 platen aanvragen op twintig radiostations. Hun favoriete nummer wordt alleen gedraaid als ze bereid zijn daarvoor geld over te maken op giro 777 van de hulpactie voor de ramp.

Een groot aantal mensen heeft zaterdagavond in de Grote Kerk in Enschede het eerste zogenoemde `troostconcert' bijgewoond. De concerten, een initiatief van het Orkest van het Oosten is zijn tot en met vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in de kerk te beluisteren.

Iedere avond spelen musici van diverse muziekgezelschappen. Het gaat uitsluitend om de muziek, er wordt zelfs niet verteld welke muziekstukken worden gespeeld en door wie. ,,Het was zaterdag bijzonder indrukwekkend in de kerk. Veel mensen lieten hun tranen de vrije loop. Ook muziek draagt bij tot rouwverwerking'', aldus directeur Prick van het Orkest van het Oosten, dat luidspeakers zal ophangen zodat de 'troostconcerten' ook in een deel van het centrum zijn te horen.

Op 14 juni wordt in het Arke-Stadion in Enschede een `Nationaal Benefietconcert' gehouden. De Nationale Reisopera verzorgt 27 mei een speciale uitvoering van Mozarts opera Die Zauberflöte in de Twentse Schouwburg in Enschede.

De advocatuur en het Buro voor Rechtshulp in Twente bieden slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede gratis juridische hulp aan. De raadslieden riepen slachtoffers zaterdag via een advertentie in de Twentsche Courant Tubantia zich te melden.