Internationaal

LONDEN

Aanvankelijk leek het er op dat de Europese beurzen vrijdag al genoeg geleden hadden, en zich vanmorgen weinig aantrokken van de verder gedaalde koersen op Wall Street vrijdagavond. Maar in de loop van de ochtend sloeg de stemming in Europa toch weer om. Met name internetfondsen hadden het zwaar. Ze leden nog steeds onder de bedorven stemming rond het Britse boo.com dat vorige week onder veel media-aandacht ter ziele ging.

Londen hield zich van de Europese beurzen nog het best, met een winstje van 0,3 procent op 6.066 punten voor de FTSE-index. Vodafone Airtouch steeg aanvankelijk met 3 procent, maar van die winst van tegen de middag nog maar een half procent over. Het afstel van de beursgang van mediabedrijf Yes had een drukkend effect op de stemming in Londen.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt sloeg de stemming om. Deutsche Telekom wist eerst een winst van 2,5 procent te boeken, maar die verdween rond de middag. Die koersbeweging gold ook voor de rest van de techno-, media- en telecomsector (TMT). De Neuer Markt daalde vanaf het begin van de handel al, maar internetreus T-Online hield zich goed staande. De DAX-index was 0,9 procent lager op 6.927 punten.

PARIJS

TMT-aandelen sleurden ook de CAC-index mee naar beneden in Parijs. Een van de grootste slachtoffers was internet-aanbieder LibertySurf, waarin de handel werd gestaakt wegens een te sterke koersdaling. Het internetfonds was 14,3 procent lager op 27,38 euro – een derde onder de introductiekoers van twee maanden geleden. Voormalig lieveling Equant, die vorige week al 38 procent krijtraakte, moest vanmorgen nog eens ruim 6 procent naar beneden. Cap Gemini, France Telecom en Canal Plus hoorden tot de grotere dalers van Parijs. De CAC was 0,5 procent lager op 6.160 punten.

TOKIO

Op de effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn de aandelenkoersen vanmorgen flink omlaag gegaan in reactie op de koersverliezen in de VS op vrijdag. Door de aanhoudende malaise op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq stonden vooral de technologiefondsen onder zware druk.

Op de beurs in Tokio daalde het Nikkeigemiddelde met 472 punten (2,8 procent) tot een slot van 16.386. Het maximale verlies bedroeg 683 punten. De index staat nu 21 procent onder het hoogste niveau van dit jaar (20.833,21).

In Hongkong daalde de Hang-Sengindex met 2,3 procent. Dat kwam mede door vrees voor een verdere rentestijging. De koersindex in Singapore verloor 3,1 procent en de beurs in Zuid-Korea sloot met een fors verlies van 5,35 procent. In Australië bleef de schade beperkt tot 1,2 procent.