Groei Nederland bovengemiddeld?

Nederland, Duitsland en Frankrijk komen deze week met de cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal.

Rooskleurig, zo was vorige week in het maandbericht over mei de lange-termijnvisie van de Europese Centrale Bank op de euro-economie. Deze week moet de eerste officiële bevestiging komen dat de bedrijvigheid in Euroland inderdaad op stoom raakt in 2000. Donderdag komen drie euro-landen, Duitsland, Frankrijk en Nederland, met de eerste indicaties van de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar.

Duitsland, waar de Bundesbank met zijn schattingen komt, zal de zwakste groei te zien geven, volgens ramingen van de zakenbank J.P. Morgan. Die bank voorziet dat de groei van kwartaal op kwartaal voor Duitsland op 0,5 procent uitkomt (2,0 procent geannualiseerd). Duitsland zou als een van de weinige euro-landen last kunnen hebben gehad van flinke voorraadvorming in het vierde kwartaal van 1999, waarop in het eerst kwartaal wat is ingeteerd.

Frankrijk zal het beter doen. De verwachting is dat daar donderdag een economische groei voor het eerste kwartaal van 0,8 procent (3,2 geannualiseerd) zal worden getoond. Deze twee landen maken in economisch gewicht samen de helft van Euroland uit, en verwacht wordt dat het eerste kwartaal voor de totale euro-economie zal uitkomen rond het gemiddelde van de twee zwaargewichten: een groei van 0,6 procent van kwartaal op kwartaal (2,6 procent geannualiseerd). De publicatie van de groei van de totale euro-economie door Eurostat laat overigens nog op zich wachten.

Interessant is wat Nederland donderdag voor economische groei laat zien over het eerste kwartaal. Het CBS publiceert het cijfer, een eerste raming, ook op donderdag. De verwachtingen zijn hoog gespannen. J.P. Morgan ziet uit naar een groei van 1 procent van kwartaal op kwartaal (4 procent geannualiseerd). Ten opzichte van een jaar geleden zal de economische groei in dat geval 4,4 procent bedragen. Waarmee het eerste kwartaal er opnieuw een zal zijn geweest van bovengemiddelde Nederlandse economische prestaties binnen Europa.