Gemeentehuis van Enschede even ontruimd

Het gemeentehuis van Enschede is vanmorgen kortstondig ontruimd. Na een uur konden de ambtenaren, die tijdelijk waren geëvacueerd naar het Muziekcentrum, terug naar het gemeentehuis. Het bleek loos alarm.

Medewerkers van de postkamer sloegen omstreeks kwart voor twaalf alarm toen er een verdacht pakket binnenkwam. Het wekte argwaan omdat de afzender niet direct te traceren viel. Het pakket was bestemd voor burgemeester Mans. De politie bracht het pakket van circa 17 kilogram naar buiten, liet het gemeentehuis ontruimen en haalde het Explosieven Opruimings Commando (EOC) van de Koninklijke Landmacht erbij. Medewerkers van de EOC stelden vast dat het pakket hulpgoederen bevatte, waaronder chocolade.

Staatssecretaris G. de Vries (Binnenlandse Zaken, waaronder rampenbestrijding) vindt dat er een onafhankelijke ongevallenraad moet komen. De bewindsman zei dit in reactie op het pleidooi van mr. Pieter van Vollenhoven voor een dergelijke raad.

De bewindsman wil het idee binnenkort bespreken in het kabinet. Van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, wil een landelijke onafhankelijke ongevallenraad, die in de toekomst álle ongevallen onderzoekt, dus ook industrie- en milieu-ongevallen. Hij denkt dat het op die manier mogelijk is van elk ongeval te leren. Van Vollenhoven heeft met Binnenlandse Zaken een rapport opgesteld over de mogelijkheden van zo'n permanente raad. Een integrale aanpak onder één ,,onderzoeksparaplu'' lijkt De Vries daarbij gewenst.

,,Onderzoek naar de oorzaken van de ongevallen om er lering uit te trekken. Onderzoek dat in principe strikt gescheiden is van dat naar de schuldvraag. Ik denk dat in Nederland nu de filosofie aanvaard is dat men naast het onderzoek naar de schuldvraag, onafhankelijk onderzoek wil'', aldus Van Vollenhoven eerder.

Justitie zal de komende tijd zeer terughoudend zijn met het doen van mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. Dat maakte het openbaar ministerie zaterdag bekend nadat de tweede directeur, de 37-jarige R. Bakker, van S.E. Fireworks zich had gemeld bij de politie en in verzekering was gesteld. Het OM wilde ook niets zeggen over verklaringen die mededirecteur W. Pater (49) had afgelegd in zijn verhoren door de politie. Hij had zich vrijdag gemeld. VUURWERKRAMP

DOSSIERwww.nrc.nl