Frankrijk ontwijkt discussie federale EU

Frankrijk wil zoveel mogelijk proberen de discussie over een mogelijke federale structuur van de Europese Unie tijdens het aanstaande voorzitterschap uit de weg te gaan. De Fransen willen zich het komende halfjaar volledig richten op het optimaliseren van de doelmatigheid van de Unie. Dat blijkt uit de woorden van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine na afloop van een Frans-Duitse topontmoeting in Rambouillet afgelopen vrijdag.

In reactie op het pleidooi van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer voor een federaal Europa, zei Védrine onder meer: ,,Als het land dat het voorzitterschap van de Unie overneemt dit onderwerp op de agenda zou plaatsen, zou het ogenblikkelijk verstrikt raken in de verdeeldheden tussen de Europeanen, die op zijn minst in drie groepen uiteen zouden vallen; zij die vóór zijn, zij die tegen zijn en degenen die nog niet overtuigd zijn van de noodzaak van federalisering.'' Védrine wil zich concentreren op de noodzakelijke hervormingen van de Europese instituties. Mochten die niet lukken dan is het volgens hem nutteloos om verder te praten over toekomstvisies.

De Franse opstelling werd gisteren nog eens onderstreept door minister van Binnenlandse Zaken Chevènement. Tijdens een interview op de Franse zender France 2 reageerde Chevènement op het pleidooi van Fischer met de woorden: ,,Eigenlijk droomt Duitsland nog altijd van het Heilige Roomse Rijk. Duitsland heeft zich kennelijk nog niet hersteld van de ontsporing die het nazisme was in zijn geschiedenis.'' De Franse oud-president Giscard d'Estaing veroordeelde de uitspraken van Chevènement scherp. Hij noemde het een schandaal dat een minister dergelijke dingen zegt en hij riep de regering van premier Jospin op de uitlating van de minister van Binnenlandse Zaken te veroordelen.

Chevènement bood vanochtend op de zender Europe 1 zijn excuus aan: ,,Het spijt me zeer dat ik mij zonder twijfel een beetje te kernachtig heb uitgedrukt maar ik zie ook dat voor een bepaald aantal `specialisten in de provocatie', het feit dat iemand niet warm loopt voor een federaal Europees project genoeg is om je voor een anti-Duitser uit te maken.''