Fluitist Jean-Pierre Rampal overleden

De Franse fluitist Jean-Pierre Rampal is zaterdag op 78-jarige leeftijd in Parijs aan een hartaanval overleden. Rampal was de bekendste Franse musicus van de afgelopen decennia en wereldberoemd. Hij was een briljant virtuoos op zijn gouden fluit en veroorzaakte een nieuwe belangstelling voor de fluit als solo-instrument. Rampal speelde niet alleen barokmuziek, maar ook jazz, Indiase muziek en volksmuziek. ,,Zijn fluit sprak tot het hart. Een licht in de muziekwereld is gedoofd'', zei de Franse president Chirac in een verklaring na het overlijden van Rampal.

Jean-Pierre Rampal werd geboren op 7 januari 1922 in Marseille. Hij was de zoon van een fluitleraar, die hem echt niet aanmoedigde van fluiten zijn beroep te maken en Rampal volgde aanvankelijk een opleiding medicijnen. Toen hij in de Tweede Wereldoorlog onderdook om aan Duitse werkkampen te ontkomen, studeerde hij fluit aan het Parijse conservatorium, waar hij later de leraar werd van vele fluitisten. Na de oorlog werd Rampal eerste fluitist in het orkest van de Parijse Opéra.

Rampal trad overal ter wereld op bij orkesten en tijdens kamermuziekconcerten. Hij was zeer geliefd in de Verenigde Staten, waar hij jaarlijks tournee's maakte en samenspeelde met bevriende violisten als Isaac Stern, Itzhak Perlman en Yehudi Menuhin. Hij speelde ook met de harpiste Lily Laskine, de Russische cellist Mstislav Rostropovitsj en met het Juilliard Kwartet en het Tokio Kwartet. Gedurende zijn 50-jarige carrière, waarin hij meer dan 4000 keer optrad en meer dan 400 platen maakte, verwierf Rampal ook waardering als dirigent.