Explosief karakter

Niemand kan grommen als Dennis Hopper. Of zo verongelijkt kijken, met die rimpels in zijn voorhoofd, agressieve blik in zijn ogen en een snijdende opmerking op het puntje van zijn tong. Hopper is de vleesgeworden agressie. Als hij scheldt dan spuugt hij zijn tegenspelers de `fucks' en `goddamns' in het gezicht. Als hij lacht is dat bulderend en met vertoon van veel tanden en een angstaanjagende ondertoon. Als hij loopt dan is dat met driftige dribbelpasjes en met schokkerige schouders. Als hij emotioneel geraakt is dan worden zijn ogen glazig en rollen er krokodillentranen.

Dennis Hopper is een vat vol adrenaline dat al jaren op het punt staat te ontploffen. Dat explosieve karakter maakt hem in het dagelijkse leven een moeilijk mens menig regisseur heeft de samenwerking met hem opgezegd en hij heeft al vier echtgenotes versleten – maar maakt hem ook bijzonder geschikt voor rollen als bad guy.

Ook in Doublecrossed speelt Hopper een slechterik, dit keer drugssmokkelaar Barry Seal. En dat de acteur zich voor deze gelegenheid een moddervet Louisiana-accent heeft aangemeten, foute Hawaii-shirts en een eeuwige zonnebril draagt, doet niets af aan het feit dat de kijker gewoon weer een onvervalst Hopper-optreden krijgt voorgeschoteld.

Het scenario van Doublecrossed heeft, hoewel gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, weinig om het lijf. Barry Seal is een piloot die wegens wapensmokkel voor de Cubanen is ontslagen bij vliegmaatschappij TWA en zich op de drugshandel heeft gestort. Als hij op een gegeven moment in Florida tegen de lamp loopt maakt hij een deal met de Drug Enforcement Agency. In ruil voor zijn vrijheid belooft Seal belastend materiaal te leveren aangaande de leiders van het Colombiaanse Medellin-kartel.

Als undercoveragent wordt Seal steeds verder de criminele wereld ingezogen en raakt hij bekneld tussen de Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen en de bureaucraten van de FBI, CIA en DEA. Achterdocht, paranoia en rauwe agressie vormen steeds meer de hoofdingrediënten van Seals bestaan en leiden tot zijn onvermijdelijke dood. Het is een rol geschreven op het lijf van Dennis Hopper, die waarschijnlijk een overtuigender crimineel-informant neerzet dan de eigenlijke Barry Seal ooit geweest is.

Doublecrossed (Roger Young, 1991, VS), Canvas, 22.15-0.05u.

    • Edo Dijksterhuis